De ce fermierii romani au cele mai mici subventii din Europa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca agricultorii romani trebuie sa realizeze produse de calitate si sa le vanda pe o piata comuna, de multi ani subventiile pentru fermierii din tara noastra raman la cele mai mici valori.

Un motiv pentru aceasta cauza ar fi, in opinia unui sef al APIA, multitudinea de scheme de plata. „Asa cum si domnul ministru a mai declarat, si sunt adeptul ideii respective, celelalte tari au fost poate ceva mai abile sau mai bine fundamentate atunci cand au stabilit schemele de plata pe care vor sa le aplice. Noi am stabilit sa avem o multitudine de scheme de plata, cel putin in ceea ce priveste sprijinele cuplate, mie mi se pare ca sunt multe. Am fi putut sa optam pentru o solutie asemanatoare cu cea luata de Germania, cu mai putine scheme de sprijin cuplat, si ne-ar fi fost mult mai usor sa gestionam astfel de situatii”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Potrivit oficialului Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, stabilirea plafoanelor pentru acordarea subventiilor sun rezultatul negocierilor de la Bruxelles, precum si a unor calcule legate de productivitatea respectivului stat si a suprafetelor agricole detinute.

„Subventia se raporteaza intodeauna la plafonul alocat, si plafoanele nu sunt egale, ci sunt rezultatul negocierilor care s-au purtat si al calculelor referitoare la productivitate in agricultura, si la suprafetele avute in anii precedenti de statele membre. Daca la anul vom avea 1 mil de hectare eligibile, subventia va fi mai mare, daca vom avea 10 milioane de hectare, vom avea automat o subventie mai mica”, a mai precizat Nicolae Horumba.

In Uniunea Europeana cea mai mare subventie pe suprafata (SAPS) o iau fermierii din Malta, acestia primind circa 600 de euro/ha. De asemenea, sume considerabile se ofera si agricultorilor din Olanda (459 euro/ha), Grecia (418 euro/ha), Italia (394 euro/ha), Franta (291 euro/ha), Polonia (212 euro/ha).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE