Daniel Constantin vrea să-i convingă pe chinezi să investească în agricultura românească

Facebook
Twitter

Cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China se va desfăşura astăzi la Bucureşti. În cadrul acestui eveniment, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, va discuta cu reprezentanţii celei mai populate ţări de pe glob.

Şeful MADR va participa, alături de premierul Victor Ponta la ceremonia de primire a prim-ministrului chinez Li Kequiang pe aeroportul Henri Coandă. Aceasta este prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.

Apoi vor urma discuţii între delegaţia română şi cea chineză, la sediul guvernului României. Ulterior, va fi semnat un Memorandum de Înţelegere între România şi China. Aceste discuţii sunt importante în condiţiile în care producătorii români pot exporta carne şi produse agricole în China, cea mai mare piaţă de consum din lume. Cererea de pe piaţa chineză va creşte, în condiţiile în care guvernul de la Beijing analizează modificarea legislaţiei, pentru a permite familiilor să aibă mai mult de un copil.

Pentru producătorii români, aceste modificări legislative sunt de bun augur, în condiţiile în care ANSVSA va semna acorduri care vor permite exportul de carne, preparate din carne şi lactate din România în China, cu ocazia participării premierului chinez, Li Keqiang, la Formul Economic China – Europa Centrală şi de Est. Este vorba despre două acorduri pentru export de carne de porc şi bovine pentru reproducţie în China, pe care Guvernul le va aproba, în ședința de miercuri.

Valoarea schimburilor comerciale dintre China şi România a ajuns la 3,27 miliarde de dolari în primele zece luni din 2013. Valoarea exporturilor realizate de România în China a urcat de la 360 de milioane de dolari în 2008 la peste un miliard în 2012. Ţinta autorităţilor chineze este ca schimburile comerciale dintre Bucureşti şi Beijing să ajungă la un trilion de dolari, la orizontul anului 2020.

Investiţiile realizate în ţara noastră de chinezi se ridică la peste 160 de milioane de dolari, în vreme ce investiţiile realizate de români în China au ajuns la 280 de milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale chineze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE