Daniel Constantin: România ar putea depozita 70.000 de tone de mere şi prune din Republica Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritățile de la București caută soluţii pentru valorificarea şi depozitarea a aproximativ 70.000 de tone de mere şi prune din Republica Moldova, care nu vor mai putea fi exportate în Rusia, după ce Moscova a decis să interzică importurile.

„Este un efort conjugat pe care conducătorii statului român îl fac în permanenţă, dar şi comisarul european pentru Agricultură, pentru a veni în sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultăţilor pe care aceştia le au de a exporta pe piaţa pe care o aveau până acum, pe piaţa Federaţiei Ruse. Sunt facilităţi pe care piaţa unică le oferă, şi anume, intrarea în vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piaţa UE fără taxe vamale. Acel contingent se presupune că va intra pe piaţă la 1 octombrie. Încă se discută la Bruxelles şi toate instituţiile statului român şi din alte state membre fac eforturi pentru a încerca să depozităm parte din fructele din Republica Moldova până la momentul în care va intra în vigoare contingentul respective. În special vorbim de mere şi de prune, acestea sunt zonele afectate acum în Republica Moldova”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după şedinţa de Guvern de azi.

În contextul în care Federația Rusă nu va mai importa nici vinuri sau struguri din Republica Moldova, iar în curând va începe campania de recoltare, Ministerul Agriculturii a luat legătura cu posibili contractori, pentru a înlesni semnarea de parteneriate între producătorii de pe cele două maluri ale Prutului.

„Ministerul Agriculturii se implică prin faptul că am luat legătura cu organizaţia interprofesională, cu toţi posibilii contractori, ca să spunem aşa, din România, să vedem măsura în care putem să creăm acele legături economice între agenţii economici din România şi agenţii economici din Republica Moldova, dar, în egală măsură, să identificăm spaţii de depozitare şi pe teritoriul României, astfel încât să putem să-i ajutăm pe vecinii noştri din Republica Moldova”, a subliniat Daniel Constantin.

Depozitarii privați, dar și stațiunile de cercetare din țară ar putea stoca fructele din Republica Moldova. Capacitatea de stocare se ridică la aproximativ 15.000 de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE