Daniel Constantin: Producția de lapte în creștere cu 14,7% în 2015. Acum avem probleme cu desfacerea

Facebook
Twitter

Producția de lapte raportată a crescut cu 14,7%, în acest an, datorită dublării subvenției în acest sector, dar acum există probleme cu desfacerea, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Până în 2014 aveam o mare temere, că se importă lapte din Ungaria și din alte țări, pentru că aveam o producție scăzută sau grad de colectare scăzut. Am reușit în 2014, pentru că aproape am dublat subvenția, să creștem producția de lapte raportată cu 14,7%. Acum avem producție prea mare și nu prea avem unde să o desfacem”, a spus Daniel Constantin, adăugând că se caută soluții în acest sens.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că exclude reducerea efectivelor de animale, pentru că abia s-a înregistrat o creștere în acest sector. În opinia sa, o soluție ar consta în stimularea consumului de produse românești prin programe derulate la nivel național. ‘Să consumăm produse din România! Am reușit să introducem acele produse consacrate, pentru pâine, pentru carne și o să meargă și pentru produsele lactate. Asta înseamnă că punem pe produsele premium din România un anumit logo al Ministerului Agriculturii și oamenii vor avea certitudinea calității’, a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistic (INS), în primele opt luni ale acestui an, cantitatea de lapte de vacă colectat de unitățile procesatoare a crescut cu 91.251 tone (+15,2%). Creșteri ale producției au fost înregistrate la lapte de consum cu 24.449 tone (+17,4%), smântână de consum cu 4.263 tone (+12,6%), brânzeturi inclusiv brânză obținută exclusiv din lapte de vacă (85,0% din producția totală de brânzeturi) cu 4.756 tone (+9,8%), unt cu 575 tone (+9,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și altele) cu 4.441 tone (+3,9%).

Pe de altă parte, cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 62.676 tone în ianuarie — august 2013, la 53.161 tone în perioada menționată (-15,2%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE