Daniel Constantin: PNDR 2014-2020 va pune un mare accent pe fermele de familie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi, 1 aprilie 2014, Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul  Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat la deschiderea celei de-a 38-a sesiune de lucru a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO, care precede cea de-a 29-a Conferinţă Regională FAO pentru Europa şi Asia Centrală, eveniment care are loc la Bucureşti, în perioada 1 – 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului.

„Dacă vom reuși să sprijinăm clasa de mijloc, adică fermele de familie, putem să generăm multe locuri de muncă în mediul rural, produse de calitate, deoarece lanțul de producție ar fi mai scurt. Ca măsuri stimulative, PNDR va pune un mare accent pe fermele de familie. Sesiunea care se va deschide în luna mai pentru ferme, are și o componnentă dedicată fermelor de familie. Vom realiza proiecte-tip, pentru a ajuta o bună parte din fermierii de subzistență să iasă din această categorie și să producă pentru piață și să obțină venituri care să asigure liniștea acestor familii”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În cuvântul său de deschidere, ministrul Agriculturii a subliniat importanţa desfăşurării acestui eveniment la Bucureşti şi în special faptul că România profită de această oportunitate pentru a se implica în identificarea de soluţii la problemele cu care agricultura se confruntă, la nivel global.

„Principalul subiect pe agenda Reuniunii Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO este crearea de lanţuri alimentare complete cu valoare adăugată pentru Europa şi Asia Centrală: cooperative şi alte forme alternative de organizare. Din păcate, fermierii încă nu sunt suficient de competitivi în lanţul alimentar. Scopul acestei dezbateri este de a găsi soluţii pentru o mai bună reprezentare a fermierilor în cadrul lanţului alimentar asigurându-le o poziţie de negociere cât mai favorabilă. În prezent, agricultura la scară mică ar trebui să aibă un rol principal în asigurarea securităţii alimentare”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Cei care au prezidat conferinţa, alături de ministrul Daniel Constantin, sunt reprezentantul regional FAO pentru Europa şi Asia Centrală, Vladimir Olegovich Rakhmanin, Raimund JEHLE, secretar al Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală şi Balázs Hamar, din partea Reprezentanţei Permanente a Ungariei la FAO.

Principalele teme de discuţie abordate pe parcursul lucrărilor Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală vor face referire la problema risipei de alimente, a deşeurilor alimentare precum şi la potențialul pe care fermele de familie îl au în asigurarea securității alimentare la nivel global.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE