Daniel Constantin: Ministerul monitorizeaza toate sesizarile primite de la consumatori cu privire la practicile incorecte de pe piata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agiculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca institutia pe care o conduce monitorizeaza toate sesizarile pe care le primeste pe site, email sau pe pagina sa de Facebook in legatura cu practicile incorecte de pe piata sau cu privire la cresterile artificiale de preturile la alimente.

„Suntem datori sa monitorizam prin raportarile pe care le vom face saptamanal si sa dam un raspuns acelor cetateni care semnaleaza posibile abuzuri. Sunt sesizari vizavi de diferite cresteri de preturi, unele se vor certifica, aletele nu, dar va pot spune ca dincolo de aceste discutii, rezultatul este unul pozitiv. Exista multe lanturi de magazine care au decis sa inghete preturile pentru a elimina din start suspiciunile. Aceste lucruri le vom vedea dupa ce avem raportarile si cifrele de la INS, precum si monitorizarea Consiliului Concrurentei, pentru a arata consumatorului, cu certitudine, ca exista practici corecte in piata”, a declarat Daniel Constantin.

Daniel Constantin a mai precizat ca toate lanturile de magazine din Romania, cu mici exceptii, au aratat deschidere in a afisa si pretul vechi si cel nou, la raft, in acord cu politica guvernamentala, pentru a arata o scadere concreta a preturilor dupa reducerea TVA de 9% la alimente.

Potrivit unei analize preliminare a Institutului National de Statistica arata ca preturile la produsele alimentare nu au inregistrat o crestere semnificativa in luna aprilie fata de luna martie, doar legumele si fructele fiind singurele categorii de produse unde s-a putut inregistra o crestere de pret.

„Datele pentru luna aprilie 2015 vor fi disponibile in data de 12 mai 2015, dar in analiza preliminara nu au fost sesizate majorari semnificative comparative cu luna martie 2015. Principalele cresteri de pret au fost inregistrate la legume si fructe, produse care prezinta o volatilitate mare a preturilor. In primele trei luni ale anului 2015, rata medie lunara a inflatiei in cazul preturilor alimentare a fost de 0,5%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in anul precedent”, se noteaza in analiza.

Institutului National de Statistica a transmis Ministerului Agriculturii o serie de date in legatura cu evolutia indicelui preturilor de consum pentru produsele alimentare, in perioada ianuarie 2010 – martie 2015. Potrivit acestora, in perioada aprilie – iunie a fiecarui an exista o tendinta de scadere lunara a preturilor pentru produsele alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE