Daniel Constantin a participat duminică la Festivalul Brânzei și al Pastramei – Răvășitul Oilor de la Bran

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin a participat duminică la Festivalul Brânzei și al Pastramei – Răvășitul Oilor de la Bran, prilej cu care a declarat că îi face plăcere să întâlnească oameni care duc mai departe tradițiile românești.

“Vin de câțiva ani, an de an, la acest festival și constat că acești oameni păstrează tradițiile românești. Îmi face plăcere să întâlnesc aceeași oameni care fac ceea ce eu apreciez cel mai mult, și anume duc mai departe tradițiile românești. Am o dublă satisfacție și ca președinte de partid, și ca ministru al Agriculturii. Ca președinte de partid, pentru faptul că tradițiile românești se perpetuează, iar ca ministru al Agriculturii am satisfacția că oieritul din an în an nu numai că se duce mai departe, dar parcă în fiecare an arată o latură mult mai frumoasă a acestei meserii și văd, în fiecare an, deși se spune foarte mult că tinerii pleacă de la sat, văd în fiecare an din ce în ce mai mulți ciobani de vârste mici. Am întâlnit ciobani de 13 ani, de 17 ani, dar și de 50-60 de ani. Este o meserie frumoasă pe care trebuie să o respectăm mai mult decât am făcut-o până acum”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Daniel Constantin.

Oieritul – sector care s-a îmbunătățit iar ajutorul din ultimii ani a fost semnificativ 

Numărul de animale în zonă a crescut de la an de an iar în 2014, din punct de vedere statistic, se poate vorbi, după ce s-a schimbat subvenția, că numărul de animale a crescut destul de mult, a adăugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Nu mai pun la socoteală că producția de lapte raportat este cu 11,7% mai mare față de anul trecut, că s-au redus importurile și așa mai departe. Vreau să-i asigur că din anul 2015, atât pentru ovine, cât și pentru bovine, pe lângă forma de sprijin pe care o primesc acum, vor primi sume semnificative din bani europeni. Dacă vorbim de ovine, este vorba de șase euro, care se adaugă la cei nouă euro pe care-i primesc acum, iar la bovine pentru carne, pe lângă suma de 435 de lei primită acum, vor mai primi încă 300 de euro pe cap de animal”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Oportunități pentru fermierii români: conform discuțiilor cu ultima delegație chineză prezentă în România, în China se vor exporta și ovine 

În opinia ministrului, trebuie găsite noi piețe pentru exportul de animale și, în afară de zona arabă, și zona asiatică este în atenție pentru găsirea de noi oportunități pentru fermierii români.

La cea de a 46-a ediție a Festivalului Brânzei și al Pastramei — Răvășitul Oilor de la Bran au participat aproape 100 de producători locali. Brânza de diverse sortimente, pastrama de oaie, bulzul, tocănița din carne de oaie la ceaun și vinul fier sunt din abundență pe tarabele expozanților, alături de produse meșteșugărești, cojoace, căciuli, harnașamente pentru cai și produse tricotate din lână de oaie.

De asemenea, a fost organizată o mini-expoziție de animale — fără ovine și bovine, din cauza bolii limbii albastre—, cu câteva zeci de exemplare de câini ciobănești de diverse rase și cai.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE