septembrie 23, 2021

Daniel Constantin a cerut UE mai mulţi bani pentru promovarea produselor româneşti în străinătate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Proiectele de promovare a produselor agroalimentare în ţările aflate sub asistenţă financiară internaţională sau care au un acord cu FMI şi UE ar putea dispune de fonduri mai mari, după ce România a solicitat  creşterea cofinanţării europene, la aceste programe.

De asemenea, ţara noastră a insistat pentru menţinerea cotei de finanţare a agenţilor economici participanţi la program la nivelul actual de 20%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aflat la Bruxelles, transmite de Agerpres.

“Este foarte important pentru noi pentru că prin acest program la care am avut acces România a putut să promoveze o serie întreagă de produse pe pieţele UE sau pe pieţe terţe şi, odată cu aprobarea acestor schimbări prin Politica Agricolă Comună (PAC), vom avea acces în primul rând la sume mai mari, pentru că suma a crescut la 200 de milioane de euro pentru toate statele membre, deci implicit va fi o creştere pentru fiecare stat membru”, a spus Constantin, precizând că până acum contribuţia era de 50% din partea Comisiei Europene, 30% a statului membru şi 20% din partea agentului economic.

“Comisia a propus ca statul membru să nu mai cofinanteze aceste programe, crescând în egală măsură şi contribuţia UE, şi participarea fiecărui agent economic. Noi am solicitat ca în continuare să avem acces la această posibilitate de a cofinanţa, pentru că nu ne dorim ca agentul economic să vină cu o contribuție foarte mare. Având în vedere faptul că nu sunt suficient de bine dezvoltați în România, deocamdată, cei care vor să iasă pe pietele terte, cred că lucrul acesta ar îngreuna participarea lor la acţiunile de promovare”, a adăugat ministrul Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, România a solicitat, alături de Cipru si Portugalia, ca cele trei ţări aflate sub asistenţă financiară internaţională sau într-un acord cu FMI și UE să poată avea o cofinanţare mai mare cu 10%.

“Soluţia de compromis la care cred că s-a ajuns astăzi este aceea ca pe noua propunere participarea agentului economic să nu fie mai mare de 20%, deci exact atât cât este în prezent, CE să cofinanteze 75%, statul membru nu mai cofinanțează. România, în urma solicitării pe care a avut-o alături de Cipru, a obținut nu 10%, dar o creștere cu 5% a procentului de cofinantare al UE, atâta timp cât suntem sub asistență financiară internațională. Sper să se concretizeze această propunere în cadrul discutiilor de astăzi si să începem odată cu implementarea noii PAC acțiunile de promovare pe acest nou principiu”, a mai declarat ministrul.

În acest sens el, a vorbit despre campaniile de promovare cu rezultate foarte bune derulate de România pentru produse ca magiunul de Topoloveni, vinurile românesti şi nu numai în ţări precum China, Thailanda şi Rusia. Spre exemplu, magiunul din prune Topoloveni, şofranul şi brânza grecească vor fi promovate împreună în Orientul Mijlociu şi SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, în valoare totală de 3,84 milioane de euro. Producătorul magiunului din prune Topoloveni, Sonimpex Topoloveni, va beneficia de fonduri în valoare de 544.204 euro, a anunțat compania. Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus şi magiunul din prune Topoloveni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE