Daniel Botanoiu (MADR) anunta ce sectoare agricole vor beneficia de la anul de sprijin financiar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sectorul carnii de porc, al mierii, cel avicol, precum si cel piscicol sunt in atentia Ministerului Agriculturii pentru a beneficia de la anul de sprijin financiar, la fel ca in programul „Tomate romanesti”, a anuntat secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu, potrivit Agerpres.

„Am introdus tomatele si carne de porc pentru ca importam de 350 de milioane de euro carne de porc, iar tomate de 50 de milioane de euro (…) si iata ca s-au diminuat. Proiectul carne de porc este in Parlament, cum a solicitat si Comisia Europeana (…) si vom continua cu programul cu mierea, care este un program extrem de important (…) Un alt program important este legat de stimularea investițiilor la pasari si pesti. Stiți ca sunt discuții ca importam mult peste (…) in condițiile in care noi avem posibilitatea sa il producem aici (…) Si nu numai aceste programe, sunt 30 de programe care asteapta decizia Parlamentului sa le implementam”, a spus Daniel Botanoiu, prezent la Festivalul Agrofest de la Sfantu Gheorghe, potrivit sursei citate.

Totodata, oficialul MADR a mai precizat ca programul „Tomate Romanesti” este un succes, avand in vedere ca exista circa 10.000 de beneficiari inscrisi in program.

„Programul ‘Tomate’ este un succes, dovada ca sunt (…) aproape de 10.000 de beneficiari inscrisi in acest program, ceea ce inseamna ca, la doua kilograme pe metrul patrat, sunt 20.000 tone care ajung pe piața romaneasca, produse proaspete, produse de calitate foarte buna. Este un program de succes, pe de o parte pentru ca raspunde solicitarilor producatorilor, care isi acopera costurile punctual pe partea de investiții, nu total, dar e un program pe opt ani de zile si consideram ca incaseaza o suma frumusica in aceasta perioada. Pe de alta parte, e un succes si pentru consumatori pentru ca au acces la produse proaspete, de calitate, direct de la fermieri”, a declarat Daniel Botanoiu.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 mp, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedita cu documente justificative.

Schema de ajutor de minimis este destinata producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderilor individuale si familiale, producatorilor agricoli persoane juridice.

Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE