DAJ Covasna: pretul cartofilor, in cadere libera. Producatorii amana recoltarea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In judetul Covasna, recolta de cartofi va fi una buna in acest an, insa cultivatorii se vor astepta sa primeasca un pret mai mic pentru productia lor, se arata conform Directiei Agricole Covasna, relateaza Agerpres.

Directorul DAJ Covasna, Könczei Csaba, a precizat ca, in prezent, cartofii se vand cu pretul de 45-50 de bani kilogramul, pret de producator, care acopera doar cheltuielile de productie si un profit minim. Cererea scazuta din partea industriei HORECA, dar si faptul ca anul acesta si alte tari au productii bune de cartofi, fac ca pretul sa fie scazut.

“Am estimat o productie destul de buna in acest an, undeva la 22-23 de tone pe hectar, productie medie pe judet. Spun medie, pentru ca, desigur, vor fi unii care vor avea 27-28 de tone la hectar, dar altii vor avea, probabil, 18 tone la hectar. (…) Acum oamenii au inceput sa scoata cartofii si pentru consum si pentru industrializare, dar putem sa spunem ca anul asta, din pacate, pretul este destul de mic fata de anii anteriori. Pretul s-a format undeva la 45-50 de bani maximum. Deci, asta nu este un pret foarte bun, dar, una peste alta, consideram ca totusi ar putea iesi cu un profit mic. (…) Sunt multiple cauze pentru care pretul e scazut: unu, cererea HORECA e mica, pentru ca din cauza noului coronavirus nu functioneaza la capacitate si doi, conjunctura internationala alta decat pandemia, anume faptul ca s-au facut cartofi mai multi si in alte tari, deci oferta este mai mare decat cererea”, a declarat Könczei Csaba.

Producatorii lasa cartofii pe camp, asteptand cresterea pretului

Potrivit directorului Directiei Agricole, pretul scazut i-a determinat pe multi dintre producatori sa amane cat mai mult posibil recoltarea cartofilor, in speranta ca acesta va mai creste.

„Ritmul de recoltare e destul de scazut, avand in vedere ca nu este cerere mare pe piata. Scot cartofi cat pot sa vanda sau cat pot sa depoziteze. Deci, asta este deocamdata situatia”, a mai spus Könczei Csaba.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE