Sectorul pomicol din România are nevoie de o mai bună organizare, după modelul celui viticol, pentru a putea beneficia de o finanţare corespunzătoare, apreciază comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
„Faţă de sectorul viticol, mai e de lucru în sectorul pomicol, din punct de vedere al organizării. În sectorul viticol, faptul că există podgorii şi faptul că există o anumită istorie de organizare probabil că a reprezentat un punct în plus. În sectorul pomicol, lucrurile acestea se pare că s-au pierdut puţin după 1990 şi cred că e momentul ca sectorul, din interiorul lui, să se organizeze în jurul unui proiect”, a declarat Dacian Cioloş, într-o conferinţă pe tema relansării pomiculturii din România, în localitatea argeşeană Mărăcineni, notează Agerpres.
Comisarul european le-a cerut specialiştilor din domeniu să finalizeze cât mai repede discuţiile pe marginea viitorului subprogram pentru pomicultură.
„Este important, pentru lunile următoare, să se gândească bine acest program, în toate detaliile, în aşa fel încât, în momentul în care programul de dezvoltare rurală va fi finalizat, să poată să fie introdus acest subprogram şi să fie negociat, discutat formal cu Comisia Europeană din timp”, a explicat Dacian Cioloş.
În opinia sa, un rol esenţial în accesarea de fonduri europene îl va avea buna organizare a sectorului pomicol din România.
„Cred că dincolo de alocarea bugetară, dincolo de instrumentul de politică agricolă comună, mai e un element care mie mi se pare esenţial , motivaţia şi organizarea sectorului”, a subliniat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Conferinţa „Sectorul pomicol din România – strategii şi mijloace de relansare la nivel naţional şi european în perioada 2014-2020” este găzduită de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Mărăcineni.
Evenimentul, organizat în colaborare cu Societatea Română a Horticultorilor, Societatea Naţională de Pomicultură şi Organizaţia Naţională a Producătorilor de Legume şi Fructe, se concentrează asupra strategiei de reînfiinţare a plantaţiilor pomicole din ţară, în exerciţiul bugetar 2014-2020. Printre participanţii la conferinţă se numără atât cercetători, cât şi producători care activează în sectorul pomicol.