Meniu

Dacian Ciolos ii cere ministrului Agriculturii sa urgenteze plata avansului pe suprafata: „Va rog sa va mobilizati zi si noapte”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, i-a solicitat ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, precum si conducerii APIA sa urgenteze plata avansului pe suprafata, in pofida dificultatilor tehnice, potrivit Agerpres.

„Domnul ministrul al Agriculturii o sa va rog, in ciuda faptului ca stiu ca sistemul informatic la Agentia de plati pentru noua perioada 2014-2020, la plati directe pentru agricultori, nu era finalizat si au fost acolo niste sincope pe care le-ati identificat – stiti, Comisia Europeana ne da dreptul sa platim in avans o parte din subventia la hectar – ,o sa va rog sa va mobilizati atat cat este nevoie si zi si noapte si in zilele pe care le avem la dispozitie pana la inceputul lunii decembrie sa facem plati cat mai multe. O sa va rog, totodata, sa si comunicati pe marginea acestui lucru, sa explicati oamenilor ce se poate face, ce nu se poate face. Dar e important sa recuperam cat mai mult din intarzierea cu pregatirea cu plata la hectar, cu plata acestui avans”, a declarat Dacian Ciolos.

Fermierii vor primi un avans de pana in 70%, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro. Banii vor fi plati in lei la cursul stabilit de Banca Centrala Europeana la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce inseamna aproximativ 235,9 lei/hectar.

Cererea unica de plata pe suprafata reprezinta solicitarea pe care fermierul o depune anual la Centrul Judetean/Centrul local sau al Municipiului Bucuresti al APIA, pentru efectuarea platilor in cadrul schemelor/masurilor de sprijin pe suprafata. Un agricultor are dreptul sa depuna anual o singura cerere unica de plata pe suprafata conform art. 11 din Regulamentul CE nr. 1122/2009. Prin depunerea cererii unice de plata pe suprafata, fermierii pot accesa plati in cadrul schemelor de plata pe suprafata si plati pentru masurile de dezvoltare rurala din Axa II.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE