Dacian Cioloș, despre deciziile Rusiei: Europa trebuie să reacționeze proporţional şi rapid

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş subliniază că Politica Agricolă Comună (PAC) dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii de îndată ce va fi necesar, inclusiv prin rezerva de criză, care poate fi deja mobilizată.

Precizările au fost făcute în contextul preocupărilor exprimate de sectorul agricol din Uniunea Europeană privind interdicţia impusă de Federaţia Rusă exporturilor de produse alimentare din UE.

„Am încredere că sectorul nostru agricol are flexibilitatea necesară pentru a se reorienta rapid către noi pieţe şi oportunităţi. Dar trebuie să existe sprijin pentru ca această tranziţie să se întâmple cât mai uşor. Acest lucru necesită un răspuns comun, la nivel european. Am discutat cu miniştrii agriculturii din întreaga Europă şi în special cu ministrul italian de resort, reprezentând preşedinţia Consiliului UE. În contextul actual, cel mai important este să se reacţioneze într-un mod proporţional şi rapid atunci când situaţia o cere”, se arată într-un comunicat remis de serviciul de presă al comisarului.

Totodată, Dacian Cioloş aminteşte că a cerut deja Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene să creeze un grup de lucru care să analizeze impactul potenţial în fiecare sector şi să evalueze cum poate fi furnizat în mod eficient un sprijin semnificativ, dacă şi unde va fi nevoie.

Mai mult decât atât, reprezentanţi ai statelor membre, experţi în probleme de piaţă agricolă comunitară sunt invitaţi să participe la o reuniune pe acest subiect, joia viitoare, se mai arată în documentul citat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE