Amenințarea care pune în pericol cea mai vândută marfă după petrol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În nordul Guatemalei, lângă orașul Olopa din apropierea graniței cu Honduras, fermierul Edwin Fernando Diaz Viera stă în mijlocul micuței sale plantații de cafea.

Tânărul spune că și-a dorit plantația dintotdeauna, iar zona este recunoscută pentru producerea unuia dintre cele mai bune sortimente de Arabica, informează npr.org.

„Ferma mea era frumoasă, era mare”, spune Edwin Fernando Diaz Viera.

Apoi, în plantația sa și-a făcut apariția rugina cafelei, care a distrus în totalitate prima recoltă a lui Edwin, în 2012. La fel au pățit și ceilalți fermieri din zonă.

Ciuperca s-a răspândit rapid în America Centrală, cauzând pierderi de peste un miliard de dolari cultivatorilor de cafea și nu numai, pentru că dezastrul care i-a lovit pe fermieri asemeni unei bombe atomice, după cum spune Edwin, a lăsat în urmă mii de șomeri. În El Salvador, aproape trei sferturi din arborii de cafea sunt infectați cu rugina cafelei, iar în Costa Rica peste 60%. În Guatemala, rugina cafelei a afectat peste 70% din recoltă, ceea ce se traduce în primă instanță la pierderea a cel puțin 100.000 de locuri de muncă. Nici Columbia nu a scăpat de rugina cafelei.

„Mergeam să culegem boabele de cafea și ne întorceam cu coșurile aproape goale”, povestește, citat de The Economist, fermierul columbian Jesús María Aguirre, care a pierdut singura sursă de venit a familiei sale.

Francisco Anzueto, reprezentantul Consiliului Cafelei, spune că rugina cafelei a fost mereu prezentă în zonă, dar niciodată nu s-a manifestat la fel de agresiv ca acum. Principalul motiv par să fie schimbările climatice: temperaturile cresc, iar ciuperca iubește acest lucru. Rugina cafelei atacă frunzele arborilor de cafea, le consumă substanțele nutritive, astfel că aceștia nu mai pot susține creșterea și dezvoltarea boabelor de cafea. Pe măsură ce temperaturile devin mai ridicate și în zonele situate la altitudini mari, ciuperca găsește și acolo mediul propice extinderii. Din păcate, aceste noi areale cucerite de rugina cafelei sunt tocmai cele în care sunt obținute cele mai aromate boabe de cafea din Guatemala.

În fața acestei amenințări, mai multe companii care comercializează cafea, cum sunt Starbucks și Green Mountain, au făcut echipă cu autoritățile americane și au adunat peste 23 de milioane de dolari, pentru a oferi asistență financiară cultivatorilor, astfel încât aceștia să își refacă plantațiile și să învețe cum să lupte cu rugina. Alți fermieri au beneficiat de credite de la fundații de caritate. Edwin a primit un credit în valoare de 800 de dolari, cu care și-a cumpărat 100 de găini pentru ouă. Acum, are clienți mulți, iar, când va plăti creditul, banii rambursați vor ajunge la alt fermier.

Potrivit unor studii realizate de cercetători americani, rugina cafelei preferă pe post de gazde cele mai iubite soiuri de cafea, Robusta și Arabica, dar nu se dă în lături nici de la alte 25 de soiuri de cafea. În prezent, rugina cafelei afectează plantații din întreaga lume.

Cafeaua se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud. Arborele de cafea crește în peste 50 de țări din întreaga lume. Cafeaua este cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE