Proprietarii terenurilor agricole ar putea primi subventii APIA cu 20% mai mari daca îşi vor arenda sau vinde pamantul unor agricultori active, adică celor care chiar îl lucrează, a declarat comisarul European pentru agricultura şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

În prezent, proprietarii fermelor mici, care administrează între 2 şi 5 hectare de teren agricol, primesc subventia la hectar. În perioada 1 martie – 15 mai 2013, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă, un număr de 979.498 cereri de plata, pentru o suprafaţă de 9.292.420 hectare.

Din 2014, sistemul de subventionare va fi simplificat, în sensul că se va calcula o plata fixă. Astfel, toate fermele mici, care au în exploatare de la 1,5 sau de la 2 la 5 hectare, vor primi 700 de euro în fiecare an, a exemplificat Dacian Cioloş.

Populaţia de la sate este îmbătrânită, astfel că multe terenuri rămân nelucrate. Pentru a-i stimula pe proprietari fie să îşi arendeze terenurile, fie să le vândă, Comisia Europeana propune ca, din 2014, aceştia să primească o plata simplificată pe fermă cuprinsă între 500 şi 700 de euro, în funcţie de suma stabilită la nivel naţional, la care să se adauge încă 20% prin Programul de Dezvoltare Rurală.