Dacian Ciolos anunta subventii mai mari pentru cei care isi arendeaza sau vand terenurile agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Proprietarii terenurilor agricole ar putea primi subventii APIA cu 20% mai mari daca îşi vor arenda sau vinde pamantul unor agricultori active, adică celor care chiar îl lucrează, a declarat comisarul European pentru agricultura şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

În prezent, proprietarii fermelor mici, care administrează între 2 şi 5 hectare de teren agricol, primesc subventia la hectar. În perioada 1 martie – 15 mai 2013, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă, un număr de 979.498 cereri de plata, pentru o suprafaţă de 9.292.420 hectare.

Din 2014, sistemul de subventionare va fi simplificat, în sensul că se va calcula o plata fixă. Astfel, toate fermele mici, care au în exploatare de la 1,5 sau de la 2 la 5 hectare, vor primi 700 de euro în fiecare an, a exemplificat Dacian Cioloş.

Populaţia de la sate este îmbătrânită, astfel că multe terenuri rămân nelucrate. Pentru a-i stimula pe proprietari fie să îşi arendeze terenurile, fie să le vândă, Comisia Europeana propune ca, din 2014, aceştia să primească o plata simplificată pe fermă cuprinsă între 500 şi 700 de euro, în funcţie de suma stabilită la nivel naţional, la care să se adauge încă 20% prin Programul de Dezvoltare Rurală.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE