Cumpararea de terenuri, mai accesibila pentru fermierii romani

Facebook
Twitter

Agricultorii romani ar urma sa beneficieze de garantii de stat de pana la 80% pentru cumpararea de terenuri, precum si de dobanzi si comisioane de garantare reduse, potrivit unui proiect legislativ care prevede imbunatatirea accesului la finantare pentru fermierii romani.

In aceasta saptamana, ministrul Agriculturii s-a intalnit cu reprezentantii a 10 banci comerciale pentru a identifica cele mai bune solutii care sa contribuie la finantarea si dezvoltarea agriculturii în perioada urmatoare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Seful MADR a prezentat in cadrul intreederii proiect de actul normativ argumentand ca actul normativ reglementeaza cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 si POPAM 2014-2020, cu scopul achizitiei de terenuri agricole, precum si dezvoltarii afacerilor în domeniul productiei vegetale, zootehnice si acvaculturii, cresterea productiei destinate pietei interne si externe si a calitatii acesteia.

Potrivit proiectului de lege, pentru cumpararea de terenuri se acorda garantii de stat de pana la 80% din valoarea creditului, iar diferenta se asigura cu terenul cumparat, în timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de catre institutiile finantatoare pentru investitii specifice în agricultura se poate face pana la o valoare de pana la 3 milioane de euro.

Totodata, pentru achizitia de teren se vor acorda credite în functie de conditiile bancilor, pe o durata de 10 sau 15 ani, iar dobanda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%.

De asemenea, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantata de 80% de catre stat si de un procent de 20% alte garantii, în conditiile bancii.

Ministerul Agriculturii mentioneaza in comunicat ca proiectul legislativ urmeaza sa parcurga toate etapele de validare juridica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE