Cumpanasoiu (AM-POP): Romania nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru a avea subventie pentru peste

Facebook
Twitter

Agricultorii din Romania prefera sa cultive cereale, in detrimentul dezvoltarii afacerilor piscicole, in principal din cauza unei lipse de subventionare a pestelui, este de parere Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

„Romania nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru a avea o oarecare subventie la peste. Aici este deosebirea dintre noi si PNDR. De aceea, fermierii prefera sa cultive cereale, care sunt subventionate si nu peste. Aici este un oarecare dezechilibru, o oarecare lupta inegala intre noi si colegii nostri de la PNDR. Cred ca s-ar putea gasi o forma, dar care sa nu imbrace forma ajutorului de stat, lucru care nu ne este permis de Comisia Europeana. Insa cred ca am putea gasi o forma pana la urma. Programul Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020, asa cum este el, mic, este singurul sprijin financiar care vine in acest sector”, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general AM POP, in cadrul unei conferite de lansare a noului POPAM 2014-2020.

Ministerul Agriculturii a lansat oficial, joi, 21 aprilie 2016, la Tulcea, noul Program Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020. Strategia acestui program isi propune: cresterea productiei in acvacultura, piscicultura si procesare, cresterea profitabilitatii operatorilor economici, conversia biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca.

Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) este fondul Uniunii Europene destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime in perioada 2014-2020. Romania dispune de o alocare financiara europeana de 168,4 milioane de euro, la care se adauga 25% din bugetul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE