Cum vrea ministrul Agriculturii sa lupte impotriva mierii falsificate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a micsora importurile de miere neconforma, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, isi doreste elaborarea unui proiect legislativ prin care producatorii romani sa isi eticheteze produsele apicole cu sintagma „romanesc”, doar daca sunt realizate 100% din materie prima autohtona. De asemenea, seful MADR vrea ca laboratoarele specializate sa desfasoare mult mai multe teste cu privire la calitatea mierii pe care o regasim astazi pe piata.

„Vrem sa protejam mierea autohtona prin doua lucruri. In primul rand vom avea eticheta de produs romanesc doar pentru produsele apicole facute cu materie prima autohtona. In felul acesta producatorii romani isi vor putea identifica in mod clar mierea. In alta ordine de idei, sunt multe laboratoare si cred ca ar trebui sa facem testele corespunzatoare pentru a verifica ce se gaseste pe piata. (…) E foarte important sa platim pretul corect pe produsul corect”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), a solicitat ministrului Agriculturii elaborarea unei legi prin care sa se interzica cupajarea, mai exact amestecul de miere, avand in vedere importurile masive de miere neconforma.

„Noi am facut demersuri inclusiv la Parlament pentru a proteja mierea romaneasca si a introduce taxe la produsele care vin din spatiul extra-comunitar. Se importa la 1 dolar sau sub 1 dolar kilogramul de miere adus in Romania. Normal ca nu putem face concurenta acestor surogate, atata timp cat noi respectam tehnologiile de crestere si exploatare si facem produse de calitate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2015, Romania a exportat 10.863 de tone de miere, in valoare de 41,48 milioane de euro, in timp ce importurile au totalizat 2.450 de tone, in valoare de 5,55 milioane de euro.

Romania are in prezent circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE