Cum vrea MADR sa simplifice accesarea fondurilor europene pentru micii fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii elaboreaza in prezent o serie de masuri prin care sa simplifice accesarea fondurilor europene nerambursabile, din PNDR 2020, pentru micii fermieri si intreprinzatori. De exemplu, o serie de propuneri discutate in cadrul Comitetului de Monitorizare a PNDR vizeaza schimbarea pragului de eligibilitate de la 8000 PS la 4000 PS pentru submasurile 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici si 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale.

Iata ce modificari au fost propuse:

  • I.a Modificare PNDR: schimbarea pragului de eligibilitate de la 8000 PS la 4000 PS, si alte modificari;
  • I.b. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (6.3) – grant de 15 000 de Euro / ferma, in doua transe, pe baza realizarii obiectivelor din planul de afaceri (3 ani sau 5 ani pentru domeniul pomicol); 75% la primirea deciziei de finantare si a doua transa conditionata de cresterea performantei prin comercializarea productiei proprii in procent de minim 20% din valoarea primei transe;
  • I.c Start-up non agricol (6.2) – beneficiari: fermieri/ membrii unei gospodarii agricole/ microintreprinderi existente sau nou infiintate care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data in spatiul rural – se acorda: grant de 70.000 Euro pentru activitati de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si agroturism si 50.000 de Euro pentru alte activitati in doua transe pe baza realizarii obiectivelor din planul de afaceri (maxim 5 ani).

In ceea ce priveste schimbarile necesare, acestea vor include redefinirea conceptului de “ferma de familie “(OUG nr. 43/2013) din legislatia nationala pentru care se acorda, conform ghidurilor masurii, un punctaj mare (30 puncte la evaluare): limita superioara ar trebui sa fie 100.000 PS pentru a facilita dezvoltarea clasei de mijloc prin accesarea de proiecte combinate pe mai multe masuri pentru fermierii mici, dar cu potential de crestere. Limita maxima de eligibilitate actuala (12.000 PS) limiteaza accesul celor cu potential de dezvoltare a celor mici care ar avea nevoie de sprijin prin aceste masuri; Simplificarea fiscalitatii la nivelul micului intreprinzator din mediul rural.

La selectarea proiectului, acordarea de vouchere pentru informare si pregatire profesionala pe care sa le foloseasca in functie de ceea ce are nevoie fermierul – aceasta optiune se va include in pachetul de propuneri ce vizeaza modificarea PNDR (toamna 2016 – 2017).

propuneri simplificare

Click pe imagine pentru a vizualiza fotografia la o rezolutie mai mare.

Din punct de vedere al finantarii, propunerile oficialilor MADR precizeaza ca pentru aceste modificari nu este nevoie de co-finantare, beneficiarii avand acces combinat si alte masuri din PNDR (4.1, 4.2 si 6.4) cu conditia asigurarii cofinantarii. Pot participa la masurile de asociere, scheme de calitate, LEADER, pot primi sprijin pentru consiliere, informare, transfer de cunostinte, se mai noteaza in documentele MADR.

Beneficiile subliniate de Ministerul Agriculturii in acest caz sunt:

  • modernizarea fermelor foarte mici, transformarea structurala si deschiderea spre piata;
  • diversificarea economiei rurale prin cresterea numarului de IMM-uri in sectorul non-agricol;
  • crearea de oportunitati viabile pentru o iesire echitabila a fortei de munca excedentare din sectorul agricol si imbunatatirea standarderlor de viata in zonele rurale prin dezvoltarea serviciilor si crearea de locuri de munca in mediul rural.

In cazul in care aceste masuri de simplificare vor fi adoptate, Ministerul Agriculturii estimeaza ca vor exista circa 31.093 de ferme beneficiare prin submasura 6.3 si circa 1963 de proiecte prin masura 6.2, pana in anul 2023.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE