Subventia APIA pentru depozitarea privata carnii de vita

Cum vor parlamentarii să scumpească toată carnea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Parlamentul European a adoptat o recomandare care poate conduce la scumpirea cărnii.

Prin această Recomandare adresată Comisiei referitoare la Regulamentul de punere în aplicare a normelor în ceea ce privește indicarea țării de origine sau a locului de proveniență pentru carnea de porc, oaie sau pui, Parlamentul solicită ca pe eticheta acestor produse să fie indicat obligatoriu locul nașterii animalului, pe lângă locul unde a fost crescut și locul unde a fost sacrificat animalul, ultimele două informații fiind obligatorii conform Regulamentului propus de Comisie.

Așadar, față de opțiunea Comisiei, care prevede indicarea pe etichetă a locului unde a fost crescut și a locului unde a fost sacrificat animalul, Parlamentul a optat pentru indicarea suplimentară a locului nașterii animalului, fapt care poate conduce la creșterea costurilor suportate de producători. În acest context, și carnea s-ar putea scumpi.

Studiile realizate de Comisie arată că indicarea suplimentară a locului nașterii animalului ar determina creșteri importante ale prețurilor la carne. Furnizarea de informații obligatorii privind locul nașterii animalului ar necesita instituirea unor noi sisteme de trasabilitate la nivel de exploatație, acestea implicând costuri. În același timp, indicarea pe etichetă a locului de sacrificare se poate efectua la un cost rezonabil și oferă informații utile pentru consumator.

Totodată, într-o dezbatere a Grupului PPE din Parlamentul European, deputatul german Renate Sommer a apreciat că scumpirile datorate acestei măsuri ar putea ajunge la 55% pentru carnea de porc și la 22% pentru carnea de pui.
De asemenea, deputatul european Rareș Niculescu, care a votat împotriva acestei Recomandări, apreciază că introducerea acestei măsuri i-ar defavoriza pe producătorii și procesatorii români.

„În condițiile în care aceștia vor fi nevoiți să practice prețuri mai mari, consumatorii români se vor orienta, cel mai probabil, către carnea de porc sau pui din afara Uniunii”, a apreciat Rareș Niculescu.

În UE sunt comercializați în fiecare an 28 de milioane de porci vii și 300 de milioane de păsări destinate abatorizării. În ansamblul consumului de carne în Uniunea Europeană, pe primul loc se situează carnea de porc (49%) și cea de pui (29%). Carnea de vită – supusă deja unei reglementări anterioare privind etichetarea obligatorie a locului nașterii animalului – nu reprezintă decât 19% din consumul total.

Recomandarea PE a fost adoptată joi cu 386 de voturi pentru, 207 voturi împotrivă și 20 de abțineri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE