ANSVSA

Carnea și produsele bio ar putea scăpa de TVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorii ecologici din România au cerut în repetate rânduri reducerea TVA la produsele bio.

Unul dintre motivele care vin în susținerea acestei cereri este faptul că o mare parte din producția ecologică este exportată ca materie primă. Astfel, producătorii au încasări mici, iar consumatorii rămân cu alimentele pline de E-uri, în vreme ce străinii se înfruptă din alimente sănătoase. Dacă tax ape valoarea adăugată ar fi redusă, atunci producătorii ar fi motivați în plus să investească în centre de procesare. Astfel, atât producătorii, cât și consumatorii ar avea de câștigat, dar și statul, deoarece ar crește încasările la buget.

Până când autoritățile din România vor da un răspuns la cererea producătorilor ecologici, cele din Danemarca sunt mai aproape de a formula un răspuns. Ministerul Agriculturii din Danemarca examinează o propunere înaintată de mai multe grupuri de producători agricoli, comercianți cu amănuntul ți consumatori. Potrivit acestei propuneri, taxa pe valoare adăugată aplicată produselor care provin din producție agricolă organică, inclusiv carnii, ar trebui eliminată.

În prezent, carnea ecologică este cu 50% mai scumpă față de cea industrială. Dacă s-ar elimina TVA-ul la carnea bio, prețul produselor din carne organică ar urma să scadă cu până la 40%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE