După ce în 2013 s-a vorbit de producții record, pe care fermierii le-au vândut la prețuri mici, anul 2014 ar putea produce o surpriză.
În ciuda înghețurilor târzii, a secetei și, ulterior, a precipitațiilor abundente, coroborate cu vijelii și căderi de grindină, natura nu s-a dezlănțuit decât pe zone mici, cel puțin până acum. Așa că, în cea mai mare parte a țării, nu sunt suprafețe însemnate distruse.
„Culturile arată foarte bine deocamdată, nu sunt probleme semnificative, dar vom trage linie de abia după ce depozităm recolta în siloz”, ne-a declarat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu.
În ceea ce privește zonele afectate, pe listă se găsesc județe ca Olt, Constanța sau Buzău.
„Câmpul arată bine, cel mult 10% din culturile de orz, grâu și rapiță au fost afectate de vremea rea. Din cauza vântului și a umezelei, ce e pe pământ putrezește”, rezumă situația din județ Valeriu Călin, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Agoceres Buzău.
Însă, după ce fermierii au suferit pierderi din cauza vijeliilor și a grindinei, acum îi paște un pericol și mai mare.
„La noi, seceta este deja instalată, iar pământul are nevoie de apă, mai ales că acum toate culturile sunt în faza maximă de consum”, ne-a explicat fermierul constănțean Gheorghe Lămureanu, vicepreședinte LAPAR.
De altfel, seceta își face simțită prezența și în alte părți ale țării, cum este Teleormanul.
„Acum sunt unii care se plâng de ploi, dar peste o lună nu o să mai avem apă să irigăm. Trebuie găsită o soluție pentru captarea apelor de pe dealuri, pe care să o folosim pentru a uda”, conchide Ion Mănăilă, președintele Asociației de Marketing și Consultanță Agricolă ASOMAR Teleorman.
Și în Olt sunt o serie de probleme, cauzate de precipitațiile abundente din ultima perioadă.
„Până în 10% din suprafața cultivată este calamitată, ca urmare a ploilor, a excesului de umiditate. În ceea ce privește culturile de primăvară, cam o cincime sunt distruse pentru că a plouat și sămânța a putrezit în sol”, ne-a precizat Ilie Popescu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Olt.
În schimb, culturile de rapiță arată promițător, a adăugat Popescu. De aceeași părere este și Adrian Porumboiu, cel mai mare proprietar de terenuri din România.
„Rapița arată foarte bine, dar și orzul și celelalte cereale stau foarte bine. Cred că vom avea producții bune”, ne-a precizat Adrian Porumboiu.
Prin Grupul de firme Racova el controlează 54.000 de hectare.
Potrivit prognozei agrometeorologice, realizată de ANM, în perioada 21 – 26 mai 2014, temperaturile vor fi mai mari decât normalul intervalului, vor fi ploi în aversă şi căderi de grindină. Rezerva de apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a suprafeţelor agricole ale ţării. Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei şi Dobrogei, estul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei, local în nordul şi sud-estul Moldovei.