septembrie 19, 2021

Cum va fi recolta de struguri pentru vin în 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ploile abundente din ultima perioadă au dat peste cap planurile fermierilor, astfel că și recolta de struguri pentru vin ar putea fi afectată.

„Deocamdată, este prematur să vorbim despre producția de struguri pentru vin. Trebuie să se oprească ploile. Dacă nu se opresc, nu se va acumula cantitatea necesară de zahăr pentru a avea un vin bun”, ne-a precizat Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV).

Meteorologii au vești bune pentru viticultori. Potrivit prognozei pentru luna august, regimul termic va avea valori normale în majoritatea regiunilor, exceptând vestul țării, unde local temperaturile vor fi peste mediile multianuale, de 19,7 °C. Totodată, luna aceasta, cantitățile de precipitații vor înregistra, în general, o tendință de deficit, exceptând centrul și nordul țării, unde local acestea pot fi normale. Media multianuală lunară este de 64,7 litri/mp.

În septembrie, valorile termice pot depăși mediile multianuale în estul, sud-estul și local în sudul și vestul țării, iar în restul teritoriilor agricole vor fi normale. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi apropiate de normal în centrul, nordul și local în vestul țării, iar, în restul zonelor, aceste vor prezenta în general o tendință de deficit.

Pe fondul investițiilor realizate în ultimii ani, viticultorii și producătorii de vinuri au reușit să se impună pe piețele internaționale. Astfel, deşi cantităţile de vin exportate au fost mai mici, încasările au totalizat 12,41 milioane de euro, în primele nouă luni din 2013, fiind cu peste 12 procente mai mari faţă de sumele obţinute în acceaşi perioadă din 2012, respectiv 11,043 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE