Mazarea furajera incepe sa se regaseasca tot mai des pe terenurile agricole ale fermierilor romani, aceasta planta fiind deosebit de ceruta pe piata externa. Mai mult decat atat, mazarea furajera este apreciata pentru capacitatea sa de a fixa in sol azotul, agricultorul avand costuri minime pentru fertilizarea urmatoarelor culturi.
Unul dintre fermierii romani care cultiva de mai bine de zece ani mazarea furajera este Gheorghe Lamureanu. Celebrul agricultor constantean lucreaza aproape 1.400 de hectare de teren agricol la Agigea, 50-60 de hectare fiind dedicate culturii de mazare furajera.
„In ultimii zece ani am cultivat mazare furajera pe aproape 50-60 de hectare. Este o cultura premergatoare foarte buna pentru culturile de grau si mai ales de grau-samanta, daca intentionezi sa obtii samanta. Mazarea furajera este o foarte buna metoda de a innobila si regenera pamantul, deoarece aceasta planta fixeaza in sol azotul din aer. Datorita acestui lucru, ingrasamintele necesare pentru viitoarele culturi sunt mult mai putine, ceea ce se traduce prin diminuarea cheltuielilor pe unitatea de suprafata. Mazarea este si o planta furajera, fiind bogata in proteina necesara cresterii intensive a animalelor. Chiar si paiele sunt foarte bune furaje pentru vaci si oi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, ing. Gheorghe Lamureanu.
Cu o perioada de vegetatie cuprinsa intre 90 si 100 de zile, mazarea furajera poate oferi o productie medie de aproximativ 4-5 tone la hectar, in conditii optime de tehnologie.
„Se pot obtine cam 4-5 tone la hectar pentru mazarea furajera. Un alt avantaj al acesteia este ca se cultiva foarte devreme si elibereaza terenul tot atat de devreme. De exemplu, o semeni la 1 martie si o recoltezi la 1 iulie. Anul trecut am intamplinat ceva dificultati cu ea, deoarece numai in luna iunie am avut peste 800 de litri pe metru patrat. Am reusit insa sa obtin chiar si asa o productie de 3 tone la hectar. Anul acesta in schimb, am avut un an super secetos. Pe 7 martie am avut semanatul si am recoltat-o pe 20 iulie. Am obtinut circa 4 tone pe hectar. Singura ploaie a fost in aprilie”, a mai spus fermerul constantean.
In ceea ce priveste plantarea, mazarea furajera necesita realizarea unei araturi in toamna. Doar in acest mod ea poate fi semanata chiar la inceputul lunii martie. „Este o cultura usoara, insa de finete. Toamna trebuie facuta o aratura, daca se poate cu o grapa usoara, un disc, care sa-ti permita in primavara sa o semeni foarte devreme. Ea rasare repede, o ia inaintea buruienilor. De obicei se face un singur tratament la inceputul infloritului cu un insecticid sistemic care sa tina 30-35 de zile, pentru ca are un singur mare daunator: insecta Bruchus. Cand ajunge la maturitate, ea trebuie neaparat recoltata, pentru ca altfel risti sa o pierzi. Se poate cultiva pe orice tip de sol, fireste cu rezultate mai mici, daca pamantul este foarte sarac”, explica ing. Gheorghe Lamureanu.
Pentru infiintarea unui hectar cu mazare furajera, un fermier va avea nevoie de circa 150-200 de kg de samanta, costul plantarii fiind de aproximativ 2.000 de lei.
„In functie de categoria biologica intra de la 150 de kg pana la 200 de kg pe hectar. Cheltuiala cea mai importanta este cu samanta, deoarece acesta este mai scumpa. Cu toate cheltuielile ajunge la 2.000 de lei pe hectar, 40% reprezentand costul semintelor”, a mai precizat ing. Gheorghe Lamureanu.
Mazarea furajera se bucura in prezent de o cerere importanta pe pietele din Franta, Italia, Germania si Israel. O tona de mazare furajera se comercializeaza in aceste tari cu preturi cuprinse intre 200 si 230 de euro pe tona.
„Un alt avantaj deosebit al culturii de mazare furajera este ca se poate vinde destul de usor, mai ales daca faci un contract. Principalele tari care cumpara de la noi mazare furajera sunt Franta, Italia, Germania, Israel, Spania. Pretul este de obicei cu 20% mai mare decat la grau. De exemplu, anul acesta a fost 174 de euro/tona grau, contracte futures, iar la mazare am avut 220-230 euro/tona”, a mai spus fermierul constantean.
Datorita calitatilor sale, cultivarea mazarei furajere este incurajata si prin intermediul unui sprijin cuplat oferit fermierilor, in valoare de 156,89 euro pe hectar, conform noii Politici Agricole Comune.