Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri prin care sa sustina securitatea alimentara, afectata de razboiul din Ucraina, pentru care a alocat 600 de milioane de euro, noteaza Euractiv.
Aceste fonduri vor ajuta tarile din Africa, zona Caraibilor si Pacific (ACP) sa faca fata situatiei alimentare stringente cu care se confrunta prin acordarea de asistenta umanitara (150 de milioane de euro), prin sprijinirea productiei durabile de alimente si a rezilientei sistemelor alimentare (350 de milioane de euro) si prin sprijin macroeconomic (100 de milioane de euro).
”Razboiul de agresiune al Rusiei are costuri uriase si lipsite de sens nu numai pentru populatia ucraineana, dar si pentru persoanele cele mai vulnerabile din intreaga lume.
Rusia blocheaza in continuare milioane de tone de cereale de care populatie mondiala are nevoie disperata”, a declarat sefa CE, Ursula von der Leyen.
Comisia propune directionarea sumei de 600 de milioane de euro mobilizate din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a sprijini tarile cele mai afectate din Africa, zona Caraibilor si Pacific.
Citeste si: Producatorii de zahar anunta noi scumpiri. Romania importa zahar de sute de milioane de euro
Vor fi abordate in acest fel diferitele dimensiuni ale crizei prin:
– Asistenta umanitara: 150 de milioane de euro sub forma de asistenta in numerar acordata ori de cate ori este nevoie si acolo unde este posibil, precum si sprijin acordat prin intermediul mecanismelor existente de protectie sociala si de tip „plasa de siguranta”.
– Productia alimentara si rezilienta sistemelor alimentare: 350 de milioane de euro pe termen mediu si lung in vederea sprijinirii investitiilor in productia durabila astfel incat sa se dezvolte sisteme alimentare mai reziliente, inclusiv in vederea sprijinirii sustenabilitatii sociale (pentru tineri si femei).
– Sprijin macroeconomic: 100 de milioane de euro pentru Fondul fiduciar pentru reducerea saraciei si crestere economica (PRGT) al FMI, care va facilita acordarea de sprijin pentru tarile cele mai afectate.
Sprijinul UE pentru PRGT face parte dintr-o abordare de tip „Echipa Europa si se preconizeaza ca aceasta contributie suplimentara ii va incuraja si pe alti donatori sa contribuie.
Aceste 600 de milioane de euro destinate raspunsului UE in materie de securitate alimentara globala in vederea combaterii crizei alimentare se adauga asistentei umanitare deja mobilizate la nivel mondial si fondurilor IVCDCI – Europa globala alocate pentru proiecte privind agricultura durabila, alimentatia de baza, apa si salubritatea si protectia sociala.
BACKGROUND
Chiar inainte de invadarea Ucrainei de catre Rusia, aproape 193 milioane de persoane din 53 de tari si teritorii sufereau acut din cauza insecuritatii alimentare, avand nevoie urgenta de asistenta. Atacul Rusiei a inrautatit dramatic situatia.
UE a reactionat adoptand printr-o serie de decizii strategice. In comunicarea sa din 23 martie privind securitatea alimentara, Comisia Europeana si-a reafirmat angajamentul ferm de a combate insecuritatea alimentara mondiala impreuna cu partenerii sai.
UE: EXISTA RISCUL UNEI CRIZE ALIMENTARE FARA PRECEDENT
UE este „pe deplin angajata sa colaboreze cu partenerii sai globali” pentru a gestiona cele mai grave consecinte care se pot inregistra „asupra securitatii alimentare” si a luat masuri „rapide si cuprinzatoare”, scrie Il Fatto Quotidiano.
Consiliul isi exprima „ingrijorarea profunda” ca populatiile vulnerabile se confrunta cu niveluri „fara precedent” de insecuritate alimentara.
„Razboiul de agresiune nejustificat, neprovocat si ilegal al Rusiei impotriva Ucrainei a agravat dramatic criza securitatii alimentare”. La Luxemburg este in plina desfasurare reuniunea Consiliului de Afaceri Externe al UE.
Statele membre sunt solidare cu cele mai afectate tari partenere si „isi vor consolida sprijinul ca actor global receptiv, responsabil si de incredere”, se arata in concluziile reuniunii.
In acest spirit, Consiliul invita „echipa Europei” sa ofere problemei insecuritatii alimentare globale un raspuns care sa includa „patru linii de actiune”.
Ceea ce inseamna „solidaritate prin ajutorul de urgenta”; promovarea „productiei durabile si rezilientei” in lantul de aprovizionare cu alimente; facilitarea comertului ajutand Ucraina sa exporte produse agricole prin diverse rute si prin sprijinirea comertului global; multilateralism eficient si sprijin puternic pentru rolul central al Grupului de raspuns la crizele globale al Natiunilor Unite in coordonarea eforturilor globale”.
UE reaminteste apoi ca „nu exista sanctiuni pentru exporturile rusesti de produse alimentare catre pietele globale”.
Sanctiunile „nu interzic importul si transportul de produse agricole rusesti, plata unor astfel de exporturi rusesti sau furnizarea de seminte de catre tari terte, ci se limiteaza la vizarea persoanelor si entitatilor sanctionate”.
„Sanctiunile sunt concepute special pentru a nu viza produsele alimentare si agricole si, acolo unde este cazul, interdictiile sectoriale includ exceptii specifice pentru aceste produse”, precizeaza proiectul de document elaborat de summitului UE.