Producatorii romani de carne care doresc sa isi exporte marfa in interiorul Uniunii Europene sunt fortati sa stea la granita cu produsele proaspete chiar si zece zile, pentru diverse controale si analize. Bineinteles, in cele mai multe cazuri marfa perisabila ajunge sa se strice. Dezvaluirile au fost facute recent de presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru, care a subliniat ca Romania ar trebui sa verifice si ea mult mai intens produsele alimentare provenite din spatiul comunitar.

„Exista tot felul de reclamatii ca vin produse proaspete pe care noi le suspectam ca ar fi venit de fapt congelate si pe urma sunt decongelate si vandute drept proaspete in galantarele magazinelor si supermarketurilor. Si, atunci, intrebarea noastra este: ‘Nu controlati nimic? Nu controlam, pentru ca la frontiera cu Ungaria si din interiorul UE nu controlam’. Totusi, o saptamana nu poti sa faci ceva? Asa prin sondaj, ne-am hotarat sa luam probe, sa vedem despre ce este vorba… Producatorii de carne de porc au incercat in disperare sa trimita carne proaspata in Ungaria si i-au controlat, le-au luat probe si i-au tinut zece zile pana s-a stricat carnea. A doua oara nu au mai venit. Ideea este ca trebuie sa aparam si noi tara, nu numai altii au dreptul si noi, nu”, a declarat Nini Sapunaru, potrivit Agerpres.

De asemenea, Nini Sapunaru a mai spus ca ANSVSA trebuie sa se autosesizeze in cazurile in care exista suspiciuni, nu sa astepte sa faca un control in urma unei reclamatii.

Presedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a fost prezent, marti, la sedinta Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, unde au fost discutate mai multe aspecte legate de supravegherea si controlul trasabilitatii produselor de origine animala comercializate in supermarketurile locale, mai noteaza sursa citata.

Share on Facebook