septembrie 16, 2021

Cum stim daca porcii nostri sunt infestati cu Pesta Porcina Africana. Principalele simptome

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La aceasta data, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 287 de localitati din 18 judete, cu un numar de 1092 de focare (dintre care 16 in exploatatii comerciale) si 167 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 360.800 de porci afectati de boala.

Prezentei virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare. Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Simptomele unui porc bolnav de pesta porcina africana

Identificarea cu acuratete a bolii se poate face doar in urma unui examen de laborator, insa exista anumite simptome care ar putea anunta prezenta virusului la efectivele noastre de porcine.

Spre deosebire de alte boli animale, PPA nu se manifesta prin simptome vizibile in faza incipienta, si de aceea este foarte greu de detectat. Totusi, in fazele preacute si acute ale bolii, porcii incep sa prezinte anumite simptome, care pot semnala prezenta pestei.

Unul din cele mai evidente simptome ale unui porc bolnav de pesta porcina africana este febra ridicata, care poate ajunge uneori si la 40 – 42 de grade Celsius. In faza acuta a bolii, porcul va manifesta tulburari digestive, somnolenta, leziuni cutanate. In cazul scroafelor gestante, unul din primele simptome semnalate este avortul. Porcii infestati au un grad de mortalitate de 90 – 100%, si nu exista vreun tratament care sa vindece sau sa incetineasca evolutia acestei boli.

Ce se intampla cu oamenii care consuma carne infestata cu PPA

Chiar daca specialistii sunt de acord ca virusul pestei porcine africane nu se transmite la om, acestia nu recomanda consumul de carne de porc infestata cu pesta porcina africana.

Potrivit expertilor, carnea unui porc infectat cu PPA este improprie consumului, deoarece aceasta este infiltrata hemoragic puternic, iar tesuturile sunt compromise.  Totusi, persoanele care consuma carnea in mod accidental nu trebuie sa-si faca griji, deoarece riscul de imbolnavire este 0.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE