Cum si-a construit un clujean o distilerie mobila pentru ulei de lavanda. Merge prin toata tara si o inchiriaza cu minim 450 lei/zi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din dorinta de a nu mai vinde materie prima, ci procesata, la preturi mult mai avantajoase, un clujean a reusit sa-si construiasca, acum doi ani, o distilerie mobila pentru producerea uleiului esential de lavanda. Cum numarul cultivatorilor de „aur mov” este pe zi ce trece tot mai mare in tara noastra, antreprenorul, Ovidiu Matei, din Cluj, se pregateste deja sa bata tara-n lung si-n lat pentru a-i ajuta pe fermieri sa-si proceseze recoltele de lavanda.

„Am decis in 2014 sa investesc in cultura de lavanda. Fiind o cultura de nisa, m-a atras foarte mult, mai ales ca nu puteam sa fac ceva pe cultura mare, avand o suprafata mica, de 3 hectare. Imediat, am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta pentru a valorifica ceea ce produc este sa fac ulei esential. Am inceput cu soiul Blue Scent, insa din pacate acesta e mai mult un soi decorativ. Vreau sa ma extind si sa-l inlocuiesc cu un soi bulgaresc Sevtopolis, precum si cu soiul Lavandula X Intermedia Grosso, care mai este numit si Lavandin”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Matei.

Constructia distileriei mobile a pornit din necesitate, dupa ce tanarul a dorit initial sa cumpere un asemenea utilaj din strainatate. Costul insa l-a facut sa se razgandeasca.

„Am vrut sa cumpar o distilerie mobila din strainatate, la care totul era automatizat, insa si pretul pe masura, de 67.000 de euro. Asa ca, vrand, nevrand, am inceput sa ma documentez, sa consult diverse resurse, carti, site-uri. Am inceput primele schite, mi-am autoproiectat intregul utilajul, care nu este complicat deloc. Vorbim despre o platforma auto, o macara, cazanele de distilare care sunt din inox, un racitor, generator de abur portabil pe gaz si un separator. Investitia initiala a fost de 16.000 de euro. Acum insa o sa adaugam un alt cazan, precum si un nou generator, care m-au costat inca 4.000 de euro”, povesteste Ovidiu Matei.

Pretul la care poate fi inchiriat utilajul de distilare a lavandei este cuprins intre 450-650 lei/zi. Datorita noilor imbunatatiri pe care antreprenorul le-au adus recent distilieriei mobile, acesta ar putea sa fie majorat usor, avand in vedere ca randamentul va fi imbunatatit, precum si timpul de distilare.

„Inchirierea pe zi, anul trecut a fost de 450-650 lei/zi, ultimul pret fiind pentru situatiile in care eram chemat doar o zi. Momentan preturile pe care le voi avea anul acesta nu le stiu pana cand nu voi face teste cu noul generator. Posibil sa creasca usor, insa timpii de distilare sa scada. Anul acesta mi-am facut un traseu. Pornim din nord, Satu Mare, dupa aceea ajungem la Timisoara, Caras-Severin, Olt, Ilfov, Constanta, urc apoi in Moldova, apoi revin in Translivania. Anul acesta e prima data cand ajung si in Bucuresti si Constanta”, ne-a mai spus Ovidiu Matei.

Pentru a obtine un kilogram de ulei esential de lavanda este nevoie de circa 150 de kilograme de flori proaspete de lavanda. Procesul de distilare nu presupune o suprapresiune, pentru a nu „arde” florile. „Cand atingem 100 de grade Celsius incepe procesul de distilare. Odata cu aburii, uleiul incepe sa fie transportat prin tevile de inox, care curge apoi intr-un vas separator. Apa ramane jos, iar uleiul deasupra. Uleiul obtinut e bine sa fie pastrat in recipiente netrasparente, la intuneric, pentru a nu-si pierde din proprietati”, explica Ovidiu Matei.

Cei care obtin uleiul esential de lavanda au posibilitatea sa-l vanda in general cu preturi cuprinse intre 50-80 euro/kg. „Este foarte important ca fermierii sa se asocieze, deoarece preturile sunt mult mai avantajoase daca se comercializeaza o cantitate mai mare de ulei. Cu toate acestea, mai trebui subliniat un aspect, si anume ca pretul variaza si in functie de calitatea uleiului”, ne mai spune Ovidiu Matei.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE