pomi fructiferi

Cum si-a modernizat Horia Culcescu sistemul de irigatii pentru cele 1.700 de hectare plantate cu vita de vie si pomi fructiferi de la Ostrov

Facebook
Twitter

Horia Culcescu, patronul domeniilor viticole din Ostrov, i-a prezentat de curand ministrului Agriculturii cea mai noua investitie pe care a realizat-o cu fonduri europene nerambursabile.

Omul de afaceri ilfovean a reusit sa atraga nu mai putin de 800.000 de euro, in perioada 2011-2014, pentru a-si moderniza sistemul de irigatii pentru cele 1.700 de hectare plantate cu vita de vie si pomi fructiferi.

„Anul trecut am terminat modernizarea sistemului de picurare pe care il avem. Din acest an am reusit sa-l folosim la capacitate maxima, iar efectele se pot vedea. Apreciez ca am reusit sa-mi reduc costurile cu cantitatea de apa si curentul electric folosit cu circa 80 la suta. De asemenea, productia de anul acesta este de 8 tone, fata de 6 tone cat am avut in 2014”, a declarat Horia Culcescu in prezenta ministrului Daniel Constantin.

Sistemul de pompare folosit la domeniul Ostrov se bazeaza pe alimentarea directa din Dunarea, cu statie plutitoare.

Ministrul Agriculturii a dorit sa arate ca prin intermediul masurii 125 – Reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii la nivel national exista proiecte finalizate sau in derulare in valoare de 128 de milioane de euro.

„Am vrut sa vedem o investitie care s-a realizat prin masura 125 – Reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii la nivel national pentru ca au fost multe intrebari in legatura cu aceste finantari. S-au inceput din 2011, s-au amplificat in 2012, iar astazi avem 128 milioane de euro care sunt in faza de implementare. Unele investitii s-au terminat, altele se finalizeaza pana la finalul anului sau inceputul anului 2016. In egala masura am deschis si celelalte finantari prin noul PNDR, astfel incat toata infrastructura de irigatii sa fie reabilitata”, a spus Daniel Constantin.

Horia Culcescu a investit in ultimii ani peste 20 de milioane de euro in plantatia de vie de la Ostrov. Domeniile viticole detinute de omul de afaceri insumeaza circa 1.700 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE