Crescatorii de porci din Romania investesc tot mai mult in ultimii ani in rasa Pietran, recunoscuta pentru sporul mare de crestere, de aproape 850 de grame pe zi, precum si datorita randamentului mare de carne in carcasa. Mizand pe aceste aspecte, un tanar de 27 de ani din Arad si-a infiintat, in 2013, o microferma de porci cu un efectiv de 30 de suine din rasa Pietran.

„Am un efectiv de 30 de porci, dintre care 6 sunt scrofite. Ii cumpar mici si ii fac de circa 30-40 kg, dupa care ii vand. Rasa Pietran e cunoscuta si solicitata pentru continutul mare de carne in carcasa. Vorbim de peste 70-75% carne in carcasa. De asemenea, la rasa Pietran avem si un spor mediu de crestere foarte bun, de aproape 800 grame pe zi, dupa greutatea de 30 kilograme, bineinteles, daca ii acordam si o furajare corespunzatoare”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Flavius Miscoi.

Pentru a obtine rezultate cat mai bune, furajarea suinelor trebuie sa fie una de calitate, adica sa contina atat o parte de concentrate si vitamine, cat si una de uruiala.

„Pentru scroafele gestante eu folosesc un concentrat special, care contine vitamine, aminoacizi cat si calciu. De asemenea, le dau si uruiala compusa din porumb, grau, triticale si orz. Ponderea pe care o folosesc este de circa 6 la 1. Aduca la un kilogram de uruiala adaug un kg de concentrat. Cand purceii ajung la 10 zile le dau un pre-starter, tot la fel, pentru a le suplimenta alimentatia. Furajarea, pana la 10 zile, il costa pe crescator circa 70 de lei”, afirma crescatorul de suine din Arad.

Porcii din rasa Pietran au capacitatea sa atinga o greutate medie de circa 80-90 kilograme dupa doar 7 luni. Un alt beneficiu pentru crescatori este reprezentat si de prolificitatea rasei, o scroafa putand da in medie circa 10 purcei.

Chiar daca exista unele avantaje certe ale cresterii rasei Pietran, Flavius Miscoi atrage atentia si asupra faptului ca purceii nu sunt atat de usor de intretinut. „Trebuie sa le asiguri niste conditii. De exemplu, iarna, trebuie sa ai minim 10 grade Celsius pentru ei. Temperatura optima ar fi 18 grade, iarna, iar vara sa nu depaseasca 27-28 grade Celsius”, mai spune crescatorul din Arad.

Din punct de vedere al pretului, un purcel cu greutatea de 20-25 de kilograme, din rasa Pietran, Flavius Miscoi sustine ca il vinde cu circa 250 de lei. In ceea ce priveste porcii grasi, acestia ajung sa fie comercializati cu circa 10 lei/kg in viu, mai spune crescatorul din Arad.

Valorificarea suinelor ramane insa una dificila, mai ales din cauza embargoului rusesc. „Nu exista in prezent o piata de desfacere asa cum mi-as dori, prin urmare de aceea sunt si reticent in a investi. Momentan supravietuim si cam atat. Din pacate, nimeni nu te incurajeaza cu nimic. Proiect, nu am curaj sa fac, pentru ca trebuie sa-mi fac o societate. Pana ajungi la o cifra de afaceri de 60.000 de euro trebuie sa plateste o suma de 3% pe ce facturezi. Dupa 60.000 de euro platesti 16% pe profit. Nu e un context favorabil pentru a te dezvolta”, mai spune Flavius Miscoi.

Rasa de porci Pietran isi are originile in Blegia, aceasta fiind obtinuta in urma incrutisarilor dintre rasele Berkshire, Tamwork si unele rase de suine din Franta. Pe langa procentul de 70% din carcasă reprezentat de carne, rasa mai este recunoscuta si pentru sunca si baconul de foarte buna calitate. Acesta rasa are o sensibilitate mare la stres, din cauza dezvoltarii mai reduse a inimii si plamanilor comparativ cu masa corporala. Supuse la efort, exemplarele din aceasta rasa sunt predispuse la socuri cardiace sau respiratorii.

Share on Facebook