Rubarba, populara in Marea Britanie, a inceput sa devina tot mai cunoscuta si in randul fermierilor romani, mai ales ca aceasta planta este deosebit de apreciata de persoanele care isi doresc sa aiba o viata sanatoasa. Astfel, o familie din Bihor, cultiva de aproape trei ani rubarba in regim ecologic pentru consumul propriu, reusind chiar sa aclimatizeze la conditiile noastre un soi al acestei plante.

„De circa trei ani am inceput sa cultiv rubarba dupa ce am citit despre beneficiile sale. Avem o gradina mai extinsa sa spunem, de circa 500 mp. Cultivarea rubarbei poate avea succes sau nu in functie de conditiile climatice. Chiar daca se spune ca este o planta usor de intretinut, nepretentioasa, chiar si cand vine vorba de irigatie, lucrurile nu sunt chiar asa de simple. De exemplu, rubarba se dezvolta foarte bine unde exista semi-umbra, nu in soare direct. De asemenea, daca avem seceta, planta trebuie irigata. Ea nu moare, insa nu se mai dezvolta”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Simuleac, un cultivator de rubarba din comuna Talmaseu, judetul Bihor.

Unul dintre cele mai importante secrete ale cultivarii rubarbei este ca inaintea plantarii sa fie aplicat gunoi de graj fermentat de cativa ani. „Deoarece lucrez in sistem ecologic, trebuie sa ma asigur ca pamantul are substantele nutritive necesare. Inainte de plantare, pamantul este bineinteles arat toamna si discuit primavara. Dupa aceea eu aplic gunoi de grajd fermentat de trei ani, nu nou. Dupa realizarea gropilor, se recomanda ca ele sa fie lasate libere pana la plantare, fiind in acest fel curate de microorganisme de razele ultraviolete”, povesteste fermierul.

Cultivatorul bihorean spune ca perioada ideala de a rubarbei este primavara, planta avand in acest mod timp suficient pentru a-si dezvolta radacinile pana la venirea verii. „Din cauza caldurii prea puternice, procesele vegetative ar putea sa fie sistate vara, de aceea se recomanda sa fie plantata primavara. Temperatura optima a plantei este de 23 de grade celsius”, afirma Daniel Simuleac.

Distanta recomandata de plantare a rubarbei este de 80 x 80 de cm, ceea ce inseamna ca un cultivator va avea nevoie de circa 10.000 de plante pentru infiintarea unui hectar. „Se pun la aceasta distanta, deoarece rubarba creste destul de mare, mai ales cand ajunge la maturitate. Productia medie este de circa 2,5 kilograme pe planta, mai ales ca se recolteaza de doua ori pe an. Pretul de comercializare e cam 4-5 lei kilogramul”, mai afirma cultivatorul bihorean.

Dupa plantare, cultura de rubarba, mai ales cea in regim ecologic, trebuie sa fie ingrijita periodic impotriva daunatorilor. „Pericolul cel mai mare este reprezentat de melcii fara cochilie care iti devasteaza cultura. In general, imi protejez cultura cu substante naturale precum maceratul de urzica sau zeama bordoleza. De asemenea, cultivatorul trebuie si sa smulga iarba crescuta in jurul plantei”, mai explica Daniel Simuleac.

Plantele de rubarba din gradina fermierului bihorean sunt din soiul Victoria, acesta fiind singurul care s-a aclimatizat cel mai bine la conditiile pedo-climatice de la noi. „La acest soi, tulpina e foarte groasa, chiar daca este mai putin lunga. Este foarte important sa o plantezi de exemplu la umbra unui gard ca sa se dezvolte. In general, rubarba se cultiva de la latitudinea noastra in sus. Merge bine in Marea Britanie, Polonia, Germania. Mai putin spre sud, unde climatul e din ce in ce mai cald”, afirma Daniel Simuleac.

Chiar daca frunzele sale sunt otravitoare si nu sunt destinate consumului, valorificarea rubarbei este aproape totala. De exemplu, din fruze se pot produce substante naturale de ierbicidat terenurile cultivate in regim ecologic. De asemenea, din radacinile rubarbei se pot crea numeroase produse farmaceutice, inclusiv coloranti pentru par. Fireste, din tulpina se pot realiza diverse sortimente de mancare, dar si dulceata.

„Dulceata de rubarba e acrisoara si are avantajul ca poate fi produsa prima din an. Dupa ce tai cubulete tulpina, pun cam 500 de grame de zahar la un kilogram de tulpini. O las peste noapte in frigider, apoi o fierb. Cam atat. De anul viitor vreau sa comercializez si dulceata de rubarba”, mai povesteste Daniel Simuleac.

Originara din Asia centrala, rubarba este o planta saraca in calorii, insa deosebit de bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales vitamina C). Aceasta planta se foloseste frecvent in tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Mai mult decat atat, din rizomii de rubarba se pot prepara cataplasme pentru vindecarea ranilor si afectiunilor pielii.

De asemenea, exista unele studii care atesta faptul ca rubarba poate fi diminua colesterolul LDL cu pana la 8%, daca se consuma zilnic aceasta planta, timp de patru saptamani.

Share on Facebook