Cum sa iti pregatesti tractorul pentru iarna: 7 masuri de protectie de care sa tii cont

Facebook
Twitter

Un tractor este un utilaj agricol rezistent si capabil sa faca fata conditiilor atmosferice dificile. Totusi, pentru a-i prelungi durata de exploatare si pentru a evita cheltuielile cu reparatiile costistioare, cel mai indicat este sa aplici cateva masuri de protectie. Prin urmare, afla cum sa iti pregatesti tractorul pentru iarna. 

  • Spala si curata tractorul

Inainte de venirea iernii si, desigur, dupa terminarea tuturor activitatilor agricole din anul curent, trebuie sa speli foarte bine tractorul de murdarie si alte intemperii acumulate. 

Este recomandat sa folosesti un echipament de spalare sub presiune sau sa apelezi la un serviciu special de spalatorie tractoare si utilaje agricole. Asigura-te ca tractorul este uscat inainte de a fi parcat intr-un loc inchis sau acoperit. 

  • Inspecteaza vizual utilajul agricol si componentele sale

Dupa ce ai terminat spalarea utilajului si, in prealabil, acesta s-a uscat, poti incepe inspectia vizuala a tractorului: 

  • verifica starea echipamentelor din cauciuc, precum mansoane, furtunuri hidraulice si alte racorduri importante; 
  • greseaza cu vaselina de foarte buna calitate componente esentiale, precum rulmenti si bucse;
  • ai in vedere ca lubrifiantii folositi sa fie intr-o stare corespunzatoare, respectiv sa aiba proprietati anti-inghet. De asemenea, cauta fisuri, crapaturi si eventuale urme de scurgeri ale fluidelor. 

Totodata, este momentul potrivit pentru a pune pe lista anumite piese care trebuie inlocuite pentru noul an agricol. In masura in care ai nevoie de un al tractor sau vrei sa iti maresti flota, poti lua in considerare tractoare Fiat

  • Rezervorul sa aiba combustibil de iarna

Este foarte important ca rezervorul cu combustibil de vara sa fie golit complet inainte de venirea anotimpului rece. In aceasta situatie, va trebuie sa pui motorina de iarna sau un aditiv care sa previna inghetul combustibilului in rezervor. Nu uita de schimbarea filtrului de combustibil in primavara si sa te asiguri ca rezervorul nu prezinta sedimente nedorite. 

  • Parcheaza utilajul intr-o zona cat mai ferita

Ideal ar fi sa iti parchezi temporar tractorul intr-un spatiu acoperit, precum un garaj, sau alt loc interior suficient de mare pentru dimensiunea tractorului tau, cum ar fi o hala. Daca nu detii un asemenea spatiu, poti lua in calcul parcarea lui intr-un loc cat mai ferit de precipitatii. De exemplu, poti improviza un aplecator sau un acoperis provizoriu dintr-o prelata impermeabila. 

Asa cum mentionam si mai sus, este important ca tractorul sa fie parcat uscat si, totodata, sa fie cat mai bine protejat de umiditatea atmosferica. Asa cum bine stii, este unul dintre factorii care favorizeaza aparitia ruginii. 

  • Scoate bateria 

In cazul parcarii tractorului pe termen lung, poti scoate bateria acestuia. De asemenea, temperaturile cu minus afecteaza starea acumulatorului si, in cele din urma, acesta se va descarca. Scoate, asadar, bateria si depoziteaz-o intr-o zona interioara mai calda. Inainte de repornirea motorului, bateria tractorului tau poate avea nevoie de o reincarcare. 

  • Ai in vedere presiunea anvelopelor

Anvelopele tractorului pot fi umflate la o presiune mai mare decat de obicei, dar nu peste limita impusa de producatorul lor. Verifica presiunea, ocazional, in timpul iernii. 

Este o buna practica folosita de proprietarii de tractoare, mai ales ca iarna, pe masura ce temperatura exterioara este din ce in ce mai mica, presiunea din anvelope incepe sa scada. Acest lucru se intampla chiar si daca tractorul este parcat. Pentru eficienta maxima, poti folosi azot gazos uscat. Prin urmare, nu lasa anvelopele sa se deformeze pe jante, existand riscul aparitiei unor crapaturi.

  • Porneste motorul in timpul iernii

Nu in ultimul rand, in timpul iernii motorul tractorului trebuie pornit, din cand in cand. Asteapta ca motorul sa ajunga la temperatura optima de functionare. Iti recomandam sa ai la dispozitie un aparat incalzitor pentru blocul motor, pentru a facilita pornirea si a reduce uzura prematura. 

Tine cont de masurile de intretinere regasite in acest articol. Un tractor este un utilaj agricol ce are nevoie de cateva actiuni specifice, pentru a fi pregatit pentru sezonul de iarna, respectiv pentru a putea fi folosit la primele lucrari agricole din primavara. 

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE