Cum sa cumperi un tractor second hand. Verificari de care sa tii cont

Facebook
Twitter

Pentru un fermier aflat la inceput de drum, sau un cultivator care nu doreste sa investeasca foarte mult in echipamente agricole, cumpararea unui tractor second hand reprezinta o idee foarte buna.

Pe piata sunt disponibile numeroase modele, multe dintre ele importate din tarile din vest, iar alegerea modelului dorit, la un pret avantajos, este posibila.

Totusi, cumpararea unui tractor second hand vine cu propriile sale riscuri, asa ca daca iti doresti sa faci o achizitie reusita, lipsita de batai de cap ulterioare, este bine sa tii cont de o serie de factori. In cele ce urmeaza vom vorbi despre cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand achizitionezi un tractor second hand.

Asigura-te ca vanzatorul este de incredere

Atunci cand cumperi un tractor second hand, probabil ca primul pas va fi acela de a cauta pe site-urile de profil, pentru a gasi modelul dorit, in marja de buget disponibila. Chiar daca vei gasi numeroase modele care se potrivesc dorintelor tale, este bine sa verifici si daca persoana sau firma vanzatoare este de incredere.

Pentru persoane fizice, incepe prin a cauta orice informatie despre aceasta pe grupurile de profil, pe motoarele de cautare si pe social media. Afla daca este o persoana care se ocupa cu vanzarea de utilaje agricole sau daca este doar un fermier care doreste sa-si vanda vechiul tractor. Daca mai are vanzari la activ, incearca sa afli cat de multumiti au fost clientii sai de achizitie, daca au existat probleme sau daca reputatia vanzatorului este patata de anumite probleme cu vanzarea.

Pentru un dealer autorizat, incearca sa cauti reviewuri online, legate de tractoarele comercializate, sa afli mai multe informatii despre firma si istoricul acesteia si chiar sa incerci sa iei legatura cu acel dealer, pentru a-i cere informatii despre provenienta tractoarelor si facilitatile pe care le ofera la vanzare (garantie, istoric).

Starea tractorului

Atunci cand cumperi un tractor, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este verificarea starii sale. Chiar daca parcurgerea primului pas te va salva de multe batai de cap, iar daca vei gasi un vanzator de incredere sansele de a cumpara un utilaj bun sunt mult mai mari, acest lucru nu elimina nevoia unei verificari a starii tractorului.

Cu toate ca vorbim despre un tractor second hand, care probabil va necesita anumite reparatii la un moment dat, acest lucru nu trebuie sa te sperie. Pe site-urile de profil sunt disponibile numeroase piese la preturi accesibile, provenite de la dezmembrari auto, precum pistoane, supape, turbo, radiatorul intercooler sau anvelope.

Totusi, trebuie sa te asiguri ca tractorul nu are probleme de functionare si defecte ascunse. Pentru a face acest lucru, cel mai indicat este sa te prezinti la intalnirea cu vanzatorul, insotit de o persoana care are cunostinte mecanice si care poate sa-ti ofere o opinie avizata cu privire la starea tractorului. Daca acest lucru nu este posibil, poti  face si tu anumite verificari. In primul rand, va trebui sa te asiguri ca starea tractorului corespunde cu numarul de ore prezentat de vanzator. Fii atent la starea anvelopelor, la uzura cabinei sau a pedalelor. De asemenea, va fi necesar sa analizezi tractorul pentru orice scurgere si pentru a vedea starea generala a motorului.

Verifica istoricul

Un mod excelent prin care sa te asiguri ca vei cumpara un tractor bun este verificarea istoricului acestuia. Chiar daca utilajul este, aparent, bun tehnic, acesta poate prezenta anumite probleme greu de depistat in prima faza, care pot fi confirmate doar prin verificarea istoricului utilajului. De asemenea, tractorul poate proveni din surse indoielnice, fiind declarat furat, asa ca este bine sa folosesti un serviciu de specialitate, pentru a verifica istoricul acestuia.

Cumpararea unui tractor second hand nu trebuie sa reprezinte o corvoada, ci un demers calculat, in care vei lua in calcul toate aspectele, astfel incat sa faci o achizitie reusita. Fii atent la toate detaliile, pune cat mai multe intrebari vanzatorului pentru a te asigura ca noul tau utilaj iti va fi de folos multi ani de acum incolo, cu costuri minime de reparatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE