Cum s-a transformat o fermă de iepuri în una de capre

Facebook
Twitter

În comuna Oniceni, din Neamț, Stelian Baciu are o turmă de vreo 70 de capre mulgătoare. Însă pentru a simți și gustul profitului, fermierul vrea să ajungă la peste 150 de capete anul viitor.

Pentru Stelian Baciu, creșterea caprelor a devenit o afacere în 2011. A moștenit un teren pe care a amenajat o mică fermă, în care sunt îngrijite 70 de capre mulgătoare și încă vreo 100 de capete de tineret. Acestea vor forma anul viitor nucleul fermei. „De la 150 de capete în sus se poate vorbi de profit. De multe ori nu scot nici cât dau pe furaje sau transport”, e sincer crescătorul din Oniceni, Neamț, mai ales că, pe lângă furaje și medicamente, trebuie să plătească și ciobanul care se îngrijește de capre. Cu masă, cazare și salariu, acesta îl costă cam vreo 1.200 de lei pe lună.

Ori, crescătorul nu scoate mereu această sumă din vânzarea laptelui. Totuși, nu renunță, mai ales că numărul clienților a tot crescut. Nu sunt mulți, numai vreo 30, din care fideli sunt doar vreo 11. „Pe aceștia mă pot baza. Cei mai mulți au devenit clienți după ce au găsit anunțul pus pe internet, cam jumătate din ei. Un sfert provin dintre cunoscuți, iar tot cam atâția au devenit clienți după ce le-am fost recomandat de alți clienți”, povestește Stelian Baciu.

Vara aceasta, în lunile iulie-august, când a avut vârful producției, a livrat câte 20 de litri pe zi. Anul viitor, Baciu vrea să ajungă la 100 de litri de lapte livrați pe zi direct consumatorilor.

Fermierul din Oniceni a avut și fermă de creșterea iepurilor, dar a trebuit să renunțe din cauză că nu găsea forță de muncă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE