Cum s-a indragostit un economist de Ayam Cemani, cea mai exotica si costisitoare rasa de pasari din lume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Impresionata de frumusetea pasarilor de expozitie, o crescatoare din Bucuresti, de profesie economist, nu a stat prea mult pe ganduri si a inceput, in urma cu mai multi ani, sa colectioneze cele mai valoroase rase de gaini si rate din lume, ajungand in prezent sa detina circa 1.000 de exemplare. Una dintre cele mai deosebite rase din colectia sa este Ayam Cemani, o gaina originara din Indonezia, care poate ajunge si la preturi de peste 100.000 dolari. Exemplarele din aceasta rasa sunt complet negre, fiind folosite frecvent si in diverse ritualuri, in tara natala.

„Pasiunea pentru pasari a inceput oarecum inca din copilarie, atunci cand faceam plimbari la bunicii mei si aveam ocazia sa cresc diverse pasari de curte. Pe de alta parte, avand o profesie care ma obliga sa stau mult pe scaun, am simtit nevoia de a avea o activitate recreativa. Aveam oricum o gradina si primul gand a fost sa o transformam intr-un rai pentru pasari, ceea ce cred ca am si reusit. Imi place foarte mult sa le vad libere, sa le vad cum stau pe iarba, cum cauta rame, sa le vad ca se simt in mediul lor natural”, ne-a povestit Oana-Valentina Gyenge, crescatoare de pasari si animale mici de rasa din Bucuresti.

In gradina sa, Oana-Valentina Gyenge creste peste 25 de rase de gaini si rate, printre favoritele sale regasindu-se rasa Australorp, din Australia, precum si Ayam Cemani, socotite ca fiind cele mai scumpe gaini din lume.

„Am venit la Indagra cu perlele gospodariei, daca pot sa le spun asa. In primul rand, am adus cateva exemplare din rasa Ayam Cemani, gainile cele mai scumpe din lume. In Indonezia sunt considerate gaini ritualice, insa in sensul bun al cuvantului. Caracteristica lor principala este ca sunt complet negre, cu exceptia sangelui, care este un rosu mai inchis si a oualor care sunt un alb cremuliu, untos. Cocosii au un temperament foarte pasnic. De asemenea, am mai adus si niste exemplare din rasa Araucana, gaini care fac oua cu coaja verde. Sunt dorite mai mult din motive medicinale, ouale avand un continut foarte scazut de colesterol. De asemenea, am mai adus si niste gaini Matase Japoneza, de culoare ciocolatiu”, ne-a spus crescatoarea din Bucuresti.

Rasa Ayam Cemani provine din Indonezia si a devenit populara in randul crescatorilor de pasari exotice din intreaga lume sub denumirea de „pui Lamboghini”. Pe langa aspectul deosebit, si pretul unui exemplar din aceasta rasa nu este de neglijat, colectionarii ajungand sa plateasca sume fabuloase.

„Aventura cu Ayam Cemani a fost una foarte costisioare si dificila. Prima incercare de a aduce oua din aceasta rasa nu a fost una incununata cu succes. Am adus prima data din Olanda, 10,5 euro oul plus transportul. Din pacate au ajuns jumatate facute praf, iar cealalta jumatate foarte incinse. Le-am pus in incubator, dar nu s-a intamplat nimic bun. Apoi, am gasit un crescator ungur, care mi-a trimis niste oua de Ayam Cemani la niste colegi de-ai mei, in Franta. Cu aceasta ocazie am reusit sa dezvolt primele exemplare”, ne-a povestit Oana-Valentina Gyenge.

Rasa Ayam Cemani este comercializata cu preturi mari in primul rand deoarece aceste exemplare se reproduc cu multa dificultate, avand o serie de probleme genetice. De fapt, aparitia rasei reprezinta rezultatul unui experiment genetic.

„Exemplarele de Ayam Cemani pot ajunge si pana la 100.000 dolari. Preturile sunt de ordinul sutelor de euro pentru o pereche obisnuita. Sunt atat de scumpe deoarece numarul de oua pe care il fac pe an e foarte mic, iar pe langa acestea, foarte putine sunt viabile. Cele mai multe se crapa si greu ajungi sa obtii un pui. Din 10 oua poti avea circa 2 exemplare, sa spui ca le-ai trecut de prima saptamana”, ne-a explicat crescatoarea.

ayam-cemani

Pe langa apa curata din belsug si calciu furajer, gainile crescute de Oana-Valentina Gyenge sunt hranite cu mancare speciala, fiindu-le oferite vitamine in primele zile de viata. „Eu nu fortez nicio pasare, nu stimulez ouatul. Ceea ce facem e pur si simplu din pasiune. Le dau mancare Garvo sau in combinatie cu uruiala facuta din grau, porumb, floarea-soarelui, amestecuri proprii facute in curte si intodeauna calciu furajer”, ne-a mai spus Oana-Valentina Gyenge.

De asemenea, pasarile sunt vaccinate conform speciei si varstei, deparazitate intern si extern.

„Preturile pentru puii de Ayam Cemani pornesc de la 40 lei. Pasarile adulte por ajunge pe la 250 euro perechea. Sunt preturi pentru Romania. In strainatate ele ajung si pe la 550 euro, doua puici. Prefer sa vand pui, in varianta mica de varsta, dupa ce le fac prima transa de vaccinare. Asa stiu ca le dau clientului fara probleme, iar el isi continua schema de vaccinare”, ne-a mai spus crescatoarea.

Pe langa rasele expuse anterior, Oana-Valentina Gyenge mai detine exemplare de Gat golas de Transilvania, ISA, Marans, Rhode Island, Sussex, Wyandotte, Jersey Giant, Plymouth, precum si rate din rasele Cayuga, Alergatoare indiene, Pitice olandeze albe, de Rouen si Pekin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE