In plin scandal al produselor de import care contin niveluri mari de pesticide, este important sa ne intreptam atentia catre legumele si fructele autohtone, care de cele mai multe ori au un gust mult mai bun. Cu toate acestea, nu este mereu usor si la indemana sa ne dam seama de legumele care au stat mult pe taraba sau care au fost tratate cu substante chimice.

Secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu, a notat pe pagina sa de Facebook cateva sfaturi cu privire la calitatea legumelor si a fructelor:

Cel mai bine este sa cumparam fructele si legumele in vrac, deoarece, daca le luam ambalate, riscam sa nu apreciem prospetimea si gradul de maturizare al marfii. Spre exemplu, tomatele se cumpara intotdeauna cand au culoarea rosie si sunt tari. Evident, la temperatura ambientala, continua procesul de maturizare. Petele maro sau negre sunt semne ca produsul a inceput sa se strice.

Vanzatorii de legume au obiceiul de a stropi pe parcursul zilei marfa pentru mentinerea consistentei, insa trebuie avut in vedere ca salata, spanacul, legumele in foi, in general, nu sunt mari iubitoare de umezeala. Ca atare, cand ajungeti acasa, este bine sa uscati aceste legume sau sa le scoateti din punga de plastic. In caz contrar, riscati sa se strice rapid.

In cazul prunelor sau strugurilor, ceara de deasupra fructelor are tocmai menirea de a indeparta apa. Ca atare, umectarea acestora nu este recomandata.

Piersicile coapte trebuie sa fie parfumate. Indiferent de culoarea lor, piersicile coapte degaja un miros persistent.

Ciupercile trebuie cumparate cu picior. Palaria ciupercii trebuie sa fie lipita de piciorul sau. Petele maro sau negre sunt semne ca produsul a inceput sa se strice.

Caisele tinute la temperatura camerei continua sa se matureze, insa, introduse in frigider, acest proces inceteaza si, odata cu aceasta, se pierde si aroma fructului proaspat. Un fruct proaspat si de calitate trebuie sa emane un parfum permanent.

Tecile de fasole verde care nu sunt ferme (tari), castravetele si dovlecelul moale, frunzele exterioare ale verzei inmuiate arata ca aceste legume sunt pe taraba de mai multe zile.

Morcovii care sunt strambi, care nu sunt „perfecti” si sunt mai mici ne indica faptul ca asupra lor nu s-a intervenit cu produse chimice in cantitate mare.

Si, desi nu suntem cultivatori, ci consumatori, iata cateva informatii si despre banane. O banana coapta nu trebuie sa aiba puncte maro. Aceste pete maro indica faptul ca maturitatea a fost depasita. Pastrarea in frigider face ca procesul de maturare sa fie intrerupt.

Share on Facebook