Cum răspund SUA embargoului rusesc privind produsele agroalimentare din Europa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a embargoului impus de Moscova produselor agroalimentare din Statele Unite, Europa și Australia, oficialii de la Washington au decis să faciliteze accesul produselor refuzate de ruși pe piața americană.

Una dintre țările care ar putea exporta în curând cantități importante de fructe și legume, lactate sau carne pe piața americană este Republica Moldova. Recent a avut loc o întâlnire între Ion Sula, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), și  reprezentanții Ministerului Agriculturii al SUA și ai Ambasadei americane de la Kiev, care s-au aflat la prima lor vizită în Republica Moldova, a informat ANSA.

Ion Sula i-a informat oficialii americani despre activitatea și realizările ANSA și i-a asigurat de deschiderea instituției pentru colaborare. Delegația americană a apreciat caracterul informativ al vizitei și a accentuat importanța siguranței alimentelor pentru cele două țări, precum și consolidarea relațiilor comerciale dintre cele două state.

Totodată, ANSA a transmis Departamentului de Comerț al SUA modelul de certificat sanitar-veterinar pentru importul produselor de acvacultură și modelul de certificat sanitar-veterinar pentru importul de moluşte bivalve, echinoderme, tunicate şi gasteropode marine vii, destinate consumului uman.

În prezent, Republica Moldova exportă vin, nuci și concentrate de fructe în Statele Unite și importă pește și fructe de mare. Ajustarea legislației Republicii Moldova în domeniul siguranței alimentelor cu legislația europeană va permite simplificarea procedurii de export a produselor agroalimentare către SUA, se menționează în comunicatul ANSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE