Cum puteti obtine gratuit seminte din soiuri vechi de legume

Facebook
Twitter

Cei care isi doresc sa cultive soiuri vechi de legume, cu gust ca pe vremea bunicilor, vor avea posibilitatea sa isi procure, in mod gratuit, seminte din soiuri taranesti, puse la dispozitie de Eco Ruralis Romania. Evenimentul, aflat deja la a V-a editie, va debuta la 1 martie 2017.

„Anuntam cu bucurie ca distributia de seminte si Catalogul de Seminte Taranesti de anul acesta vor fi lansate in data de 1 martie 2017! Am pregatit pentru tarancile si taranii din toata tara numeroase varietati de legume, plante aromatice si plante medicinale. Ca in fiecare an, semintele vor fi distribuite gratuit pe baza de comanda prin formular online, e-mail sau telefon”, este anuntul Eco Ruralis Romania.

Cele mai dorite seminte de catre micii agricultori sunt, aproape ca in fiecare an, cele de tomate, din soiurile vechi romanesti precum Uriasa rotunda, Cristinica, Inima de bou, de Cluj sau de Deva.

„Exista o cerere din ce in ce mai mare pentru semintele vechi de legume, lucru care ne bucura foarte mult. Cele mai dorite seminte sunt cele de rosii, apoi cele de plante aromatice, precum busuiocul, patrunjelul, leusteanul. Avem de asemenea si soiuri vechi de ardei, dovleci, precum si un soi de porumb romanesc – de Badarlegi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Stela Zamoiu, producatoare de seminte de legume si cereale din Buzau si proprietara magazinului „Seminte Vii”, membru al asociatiei Eco Ruralis.

Impreuna cu familia sa extinsa (in total 4 familii), Stela Zamoiu a pus bazele unui grup de producatori de seminte traditionale si lucreaza impreuna cateva hectare.

Pentru a le pastra din calitati, culturile si implicit semintele nu sunt stropite, intervenindu-se, atunci cand este nevoie, doar cu produse naturale.

„Nu stropim, am dat doar o singura data cu zeama bordeleza. Facem de asemenea si ceai de rostopasca, cu coada calului, pentru a tine daunatorii departe”, ne-a mai spus Stela Zamoiu.

Despre munca de salvare a semintelor vechi de legume, Stela Zamoiu ne spune ca este un proces extrem de dificil, mai ales din cauza lipsei vreunui sprijin.

„Productia de seminte este pentru noi un mod de viata, o pasiune si o sursa de venit. Este insa o munca dificila. Numai la rosii avem de exemplu 50 de soiuri, la castraveti vreo 17, la fel si la fasole. Suntem insa bucurosi atunci cand oamenii reusesc sa isi planteze in propria gradina aceste soiuri si incep sa isi procure apoi singuri samanta”, ne-a mai spus Stela Zamoiu.

De asemenea, un alt legumicultor cunoscut la nivel national pentru munca sa asidua in salvarea soiurilor traditionale de legume este si Vali Cucu, din judetul Neamt, despre care StiriAgricole.ro a scris deja. In mai bine de 30 ani de activitate, acesta a reusit sa stranga peste 200 de soiuri vechi de legume, pe care le multiplica in gradina sa de circa 800 de mp.

Membrii Eco Ruralis sunt familii de tarani si persoane care sustin agricultura taraneasca si ecologica din intreaga tara. In prezent, Eco Ruralis numara 3000 de membri din toate judetele Romaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE