Comercializarea produselor apicole neconforme afecteaza tot mai multi crescatori de albine corecti, care depun eforturi consistente pentru a realiza o miere de calitate. O parte importanta in promovarea produselor apicole 100% naturale ii revine si consumatorului, acesta putand realiza o serie de mici teste pentru a vedea ce miere este conforma si de calitate.
Testul „cristalizarii” este o metoda prin care ne putem da seama care miere este naturala si care are neconformitati. Nu de putine ori, in acest mod, Attila Vincze, un apicultor cu experienta din Zalau, cu 300 de familii de albine, a descoperit ca mai multe borcane de miere de tei, poliflora si rapita, cumparate din piata, nu au cristalizat nici macar dupa 5 luni.
„Testul cristalizarii are o veridicitate de 95% sa spunem. In momentul in care cumparati un borcan de miere din piata si il puneti undeva ferit de soare, unde tinem de obicei compotul sa spunem, acea miere ar trebui sa cristalizeze in totalitate. Daca avem o cristalizare partiala, doar partea de jos, atunci ar trebui sa ne punem intrebari foarte serioase asupra calitatii acelui produs. Fie avem de-a face cu un produs contrafacut, fie a fost stricat din cauza supraincalzirii”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Attila Vincze.
Apicultorul din Salaj spune ca el insusi a testat mierea prin aceasta metoda, descoperind o serie de produse apicole care nu au cristalizat nici macar dupa 5 luni.
„Anul trecut am luat din piata 3 borcane de miere, de tei, poliflora si rapita. Le-am pus pe balcon, unde era destul de frig, in luna octombrie. Nici macar in luna martie nu cristalizase. In mod normal, daca borcanul e ferit de soare si are o temperatura constanta, de 15-18 grade Celsius, ar trebui sa cristalizeze. La salcam e mai greu sa depistezi, deoarece cristalizeaza dupa 1 an”, ne-a mai spus apicultorul salajean.
Apicultor din tata-n fiu, Attila Vincze merge anual in pastorala cu cel putin 180 de familii, ajungand chiar si prin sudul tarii, precum si la Constanta. Acesta produce si comercializeaza miere poliflora, de salcam, de tei, precum si propolis, miere cu fagur, polen, cat si laptisor de matca. De asemenea, crescatorul de albine din Salaj realizeaza la 3-4 ani si miere de mana, un sortiment deosebit de apreciat atat de apicultori, precum si de consumatori.
Preturile cu care se comercializeaza un kilogram de miere la Cluj, potrivit lui Attila Vincze, sunt cuprinse intre 35-40 lei/kg, pentru salcam, 25 lei pentru poliflora si intre 25-27 lei/kg pentru rapita.
Apicultorul din Zalau mai spune ca in prezent multi clienti cumpara cu reticenta mierea, mai ales in urma scandalurilor privind produsele apicole falisificate. „Exista o presiune. Consumatorii de miere vin cu indoiala sa cumpere. De multe ori, e greu sa convingi omul sa cumpere miere naturala, originala. Cel mai bine mierea se vinde cand sunt pensii si salarii”, ne-a mai spus Attila Vincze.
Un semnal de alarma in ceea ce priveste comercializarea mierii falsificate a fost tras si de Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA): „Romania produce miere de calitate, jumatate insa se exporta. Cu toate ca avem acest excedent, Romania mai importa destul de multa miere. De exemplu, cam 15-20% din consumul intern provine din alte tari extracomunitare. Am ajuns sa cumparam mierea pentru export la 12-13 lei si sa o vindem la 8 lei. Cine poate sa creada asta? Cea mai ieftina miere care s-a cumparat in Romania anul trecut a fost de 12 lei, iar pe raft a aparut la 8 lei kg. Se poate asa ceva? Sigur, daca aduci miere din China la 0,70 de dolari, ai pus intr-un borcan 10% miere romaneasca. Am gasit in miere tot felul de adaosuri de glucoza, alte substante care nu au ce cauta acolo. Sau am gasit polen de eucalipt in mierea romaneasca, va dati seama. Sunt niste aberatii”, a declarat Ioan Fetea, presedintele (ACA).
Anual, Romania produce in medie circa 22.000 – 24.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa. La nivel national, tara noastra detine un efectiv de circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.