samanta lucerna de vanzare

Cum putem cultiva lucerna, planta furejara care beneficiaza de o subventie de 520 euro/hectar

Facebook
Twitter

Pe langa valorificarea ei ca furaj, lucerna devine pe zi ce trece o cultura tot mai profitabila in Romania. Cu o investitie de circa 1.800 lei pe hectar, o data la 3-4 ani, un fermier poate „recolta” anual un profit de cel putin 1.000 de euro pe hectar, la care putem adauga si o subventie generoasa de 520 euro la hectar.

Unul dintre fermierii romani care a ales sa isi dezvolte in ultimii an cultura de lucerna este Catalin Veverita, din comuna Soparlita, judetul Olt. Tanarul lucreaza in prezent 53 de hectare de lucerna, reusind sa aiba o productie anuala de circa 20 de tone de fan uscat la hectar.

Un prim aspect important in infiintarea unei culturi de lucerna este perioada optima de insamantare, aceasta fiind la mijlocul toamnei. Cele mai bune culturi premergatoare pentru lucerna sunt plantele anuale furajere, cartofii timpurii, precum si cerealele de toamna. De asemenea, lucerna poate fi plantata si in primavara.

„Am inceput de cativa ani buni sa cultiv lucerna, in primul rand din necesitate, deoarece sunt si crescator de animale. In prezent am circa 53 de hectare cu aceasta planta. Ce este important de precizat la cultura de lucerna este ca invesitia, semanarea, se face o data la 3-4 ani. Costurile prin urmare nu sunt mari deloc, circa 100 de euro pe hectar (500 lei samanta, plus costul lucrarilor agricole). O putem apoi valorifica 3-4 ani, reusind sa scoatem un profit de cel putin 1.000 de euro la hectar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Catalin Veverita.

Norma optima de samanta

Pentru insamantarea de toamna, fermierilor le este recomandat sa realizeze o aratura adanca, la circa 30 cm, mai ales datorita faptului ca lucerna este o planta pivotanta. O alta lucrare importanta, care va ajuta semintele sa rasara cat mai uniform, este si maruntirea (tavalugitul). In cazul in care solul are o umiditate prea mare, nu se va mai apela la aceasta lucrare. In ceea ce priveste pregatirea patului germinativ, aceasta se va realiza cu ajutorul grapei cu discuri, in preajma momentului de semanat.

„Eu la norma de samanta folosesc in jur de 26 de kilograme, putin mai mult decat se foloseste de obicei, asta pentru a ma asigura ca am o rasarire uniforma. Eu seman la o adancime de 2,5 cm, toamna, si folosesc de cativa ani soiul Magnat, care o crestere ceva mai inalta. Pe mine ma avantajeaza acest lucru, deoarece am vite”, ne-a mai spus fermierul.

baloti lucerna

Din punct de vedere al irigatiei, lucerna are nevoie de o cantitate de apa de 600 si 750 mm pe an, fermierilor fiindu-le recomandat sa o irige, in cazul in care au aceasta posibilitate. Consumul mediu zilnic de apa este de 2,5-4 mm pentru prima si a doua coasa si de 4,0-6,0 mm pentru coasele a treia si a patra.

„Daca avem 3-4 coase, putem ajunge la o productie de circa 20 de tone de fan uscat la hectar, din aceasta cantitate putand scoate cam 600 de baloti. Preturile sunt de circa 8 lei/balotul, la prima coasa, ajungand insa si la 15-20 lei, daca vorbim de coasa a patra. Este o cultura profitabila, deoarece poti obtine un profit de 1.500 de euro pe hectar”, ne-a mai declarat cultivatorul.

Soiuri de lucerna

Romania are in prezent in cadrul catalogului oficial al soiurilor 15 creatii de lucerna, 11 dintre acestea fiind realizate la INCDA Fundulea. Unul dintre cele mai apreciate soiuri de catre cultivatori este „Magnat” (1996), acesta fiind un soi semiprecoce, cu o durata de exploatare de pana la 5 ani. Soiul se remarca si printr-o rezistenta la seceta, iernarea, precum si la veştejirea fuzariană (Fusarium oxysporum). Potentialul de productie pentru soiul Magnat este estimat la circa 18-20 tone fân. Calitatea fanului este de 0,80 UN /kg de s.u., 19,9 % proteină brută, 64 % digestibilitate; 1193 kcal/kg s.u.

Soiul „Daniela”, inregistrat in anul 2000 este un soi precoce, infloreste mai devreme decat soiul Magnat cu circa 5 zile. Realizeaza productii mari de furaj si de buna calitate si este recomandat pentru cultura pura.

Soiul „Madalina” inregistrat in anul 2002, vine cu un plus, atat la productia de furaj, cat si la calitate comparativ cu soiul Magnat, realizeaza in conditii optime peste 90 t/ha masa verde, 18-20 t/ha fan. Ofera fermierilor un furaj de foarte buna calitate, 19,58% proteina bruta din substanta uscata, 1,02 unitati nutritive ovaz, si are 72 coeficientul de digestibilitate. Infloreste cu circa 2 zile mai devreme decat soiul Magnat.

Perioada optima de cosire a lucernei

Pentru a avea o productivitate cat mai mare, fermierii trebuie sa acorde o atentie deosebita si momentului in care realizeaza prima cosire a lucernei. De exemplu, prima coasa se va recolta in intervalul cuprins intre inceputul fazei de butonizare si pana cand plantele au inflorit in proportiie de 25-30%. Pentru coasele urmatoarea, acestea se vor recolta la intervale de 32-35 de zile, in ordinea recoltarii primei coase.

Un alt aspect important este si cel legat de modul in care se depoziteaza lucerna. Potrivit fermierului din Olt, aceasta trebuie protejata impotriva curentilor de aer, precum si impotriva razelor solare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE