Cum protejezi de canicula animalele din gospodaria ta

Facebook
Twitter

Pe langa oameni, si animalele sunt afectate intr-o oarecare masura de venirea verii. Canicula si schimbarile bruste de temperatura sunt fenomene normale in acest sezon, care vor crea insa, un anumit grad de disconfort celor mai multe dintre necuvantatoarele din gospodaria ta.

In cazul in care nu sunt luate masuri concrete prin care sa fie protejate, animalele se pot confrunta cu afectiuni destul de serioase, care le vor putea pune sanatatea in pericol, si de aceea este necesar sa ne conformam si sa le asiguram necuvantatoarelor noastre toate conditiile.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre cele mai importante masuri prin care poti proteja animalele din gospodaria ta pe timp de vara, astfel incat sa te bucuri de o productivitate sporita din partea acestora si sa le asiguri sanatatea.

Asigurarea unor adaposturi optime

Majoritatea animalelor dintr-o gospodarie trebuie sa fie adapostite corespunzator pe timpul verii, in special atunci cand prognoza meteo indica perioade caniculare de lunga durata. Atat ovinele, bovinele, porcinele cat si pasarile trebuie sa beneficieze de un adapost care sa le fereasca de razele soarelui si care sa asigure un flux constant de aer.

Deloc de neglijat sunt si animalele de companie, care vor fi, de asemenea, afectate de temperaturile caniculare din timpul verii. Pentru a le proteja, este necesar ca acestea sa fie tinute in casa in cea mai calduroasa parte a zilei, sau daca acest lucru nu este posibil, sa le fie amenajat un adapost, care sa le fereasca de razele soarelui. In mod normal, cainii cu blana lunga sunt cei mai afectati de canicula, iar pentru a-i proteja, se poate lua in calcul chiar apelarea la un serviciu de cosmetica canina, unde acestora le va fi ingrijita blana si vor beneficia de protectie impotriva parazitilor. De asemenea, in cazul unor tulburari de comportament, se recomanda apelarea la o farmacie veterinara online unde, in functie de simptomele prezentate, specialistii pot pune un diagnostic si recomanda un tratament adecvat.

Perioada de pasunat

Cu toate ca majoritatea animalelor din gospodarie pot fi protejate de temperaturile caniculare prin plasarea lor intr-un adapost, cand vine vorba de speciile erbivore, nu este posibila asigurarea unui nivel de protectie total, intrucat ele trebuie scoase la pasunat. Totusi, atunci cand constatam ca urmeaza zile cu temperaturi ce vor depasi 30 de grade Celsius, este important sa luam masuri.

Astfel, perioada de pasunat trebuie usor modificata, astfel incat animalele sa nu fie pe camp in partea zilei in care razele soarelui sunt cele mai puternice. In mod normal, se recomanda ca pasunatul sa inceapa cat mai de dimineata, pentru circa 3-4 ore, timp care este oricum suficient pentru ca animalele sa-si asigure necesarul de hrana. Dupa lasarea caldurii, pasunatul trebuie intrerupt pentru 3-4 ore, timp pe care animalele il vor petrece la adapost, ferite de razele soarelui. Scoaterea din nou a animalelor la pasunat se poate face dupa-amiaza, pentru alte 3-4 ore.

Asigurarea de apa

Chiar daca sunt ferite de razele soarelui, animalele tot vor fi afectate de caldura intensa, iar stresul termic va creste necesarul de apa al acestora. Astfel, animalele vor trebui sa beneficieze de apa curata si rece la discretie, la care sa poata avea acces usor.

Pe langa cantitatea de apa, si modul in care sunt construite adapatorile este important. Acestea trebuie montate astfel incat sa nu poata fi rasturnate de animale si plasate intr-un loc ferit de razele soarelui, pentru ca apa sa ramana rece pentru o perioada indelungata. Mai mult, daca spatiul permite acest lucru, se poate lua in calcul impartirea animalelor in grupuri mai mici si instalarea mai multor adapatori, pentru ca animalele sa nu se grupeze in jurul unei singure surse de apa, deoarece acest lucru va duce la cresterea temperaturii lor corporale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE