Apicultor cu o experienta de 30 de ani, Ion Balan, din localitatea Babeni, judetul Valcea, vorbeste despre cresterea albinelor cu o pasiune greu de egalat. Spune ca truditoarele insecte nu l-au dezamagit niciodata, ci i-au oferit nenumarate momente de satisfactie. Unul dintre produsele apicole cu care Ion Balan se mandreste este mierea de mana, un sortiment extrem de apreciat in randul crescatorilor de albine, cat si in randul consumatorilor, datorita numeroaselor proprietati terapeutice.

„De apicultura ma ocup din 1986. Totul a inceput cand am citit o introducerea despre lumea stuparitului intr-o revista. Cand eram mic nu pot sa spun ca ma atrageau atat de tare albinele, desi tata avea stupi. Dupa acest moment, am simtit ca asta vrea sa fac in paralel cu serviciul. Lucram la Intreprinderea de Montaj si Service pentru Automatizari si Telecomunicatii (IMSAT). Am ajuns sa ma indragostesc atat de tare de albine incat atunci cand vedeam de la serviciu, ma duceam direct la ele. Nu ma duceam in casa. Am cumparat initial 20 de stupi, nu 1-2. Am fost un barbat curajos”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Ion Balan, in varsta de 65 de ani.

Desi in tinerete Ion Balan a avut si peste 200 de familii de albine, in prezent apicultor valcean lucreaza cu 50 de familii de albine, reusind sa aiba o productie medie anuala de 3-4 tone de miere.

Ion Balan produce sapte sortimente de miere, acestea fiind: miere de mana – de stejar si brad, coriandru (din Tulcea recoltata), o miere poliflora de Valcea, tei de munte, rapita si salcam, cu doua sortimente – salcam de campie si un salcam dintr-o zona si cu pomi fructiferi, circa 5%. De asemenea, crescatorul valcean de albine mai comercializeaza si propolis brut, cat si sub forma de tinctura, precum si pastura.

Dintre toate sortimentele de miere, cea mai rara si cea mai pretioasa este mierea de mana, care se obtine cu deosebite eforturi, doar din zonele de conifere. „Mierea de mana contine brad, pin, stejar, fiind cel mai curat sortiment, deoarece se obtine exclusiv la munte. Mana este acea substanta lipicoasa pe care o regasim la conifere, si pe care albinele reusesc cu mare efort sa o adune”, ne-a mai spus Ion Balan.

Potrivit apicultorului, mierea de mana este recomandata in afectiuni ale sistemului imunitar, ale aparatului digestiv, afectiuni dermatologice, inflamatorii sau degenerative. De asemenea, mierea de mana poate stimula detoxifierea si poate fi folosita si in tratarea anemiilor.

Cea mai mare nemultumire a crescatorului de albine valcean este ca romanii nu sunt mari consumatori de miere. Ion Balan simte acest lucru cel mai bine la vanzari. „Nu mai sunt cumparatori asa cum erau odata. Cred ca lumea nu are bani. Se vede aceasta degradare in vanzari de vreo 3-4 ani. Asta pentru noi, apicultorii, e foarte descurajant”, a mai declarat Ion Balan.

Anual, Romania produce in medie circa 22.000 – 24.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa. La nivel national, tara noastra detine un efectiv de circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Share on Facebook