Octombrie este una dintre cele mai importante luni in apicultura, deoarece in aceaste perioada familiile de albine sunt pregatite pentru iernare. Astfel, in zilele insorite din octombrie, crescatorii de albine pot interveni in cuibul familiilor de albine pentru a se asigura ca acesta are suficienta hrana, precum si o aerisire corespunzatoare.
Prima operatiune in ceea ce priveste pregatirea albinelor pentru iernare este evaluarea corecta a familiilor, astfel incat sa se poata realiza suplimentari de hrana acolo unde este nevoie.
„In perioada aceasta, trebuie verificat foarte bine volumul familiiei. Albina sa acopera in totalitate toate ramele cu miere. De exemplu, un roi, daca il iernam pe patru rame, albina trebuie sa acopere toate cele patru rame. Ramele trebuie sa fie de culoare inchisa, pentru ca retin mai multa caldura decat cele deschise la culoare. Trei sferturi din rama trebuie sa contina miere, doar partea de jos sa aiba celule goale, in care, din februarie, regina va depune puietul pentru primavara”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Dragos Parvuleasa.
In conditiile tarii noastre, familiile de albine au nevoie de o cantitate de circa 15 kg miere de calitate/stup care va fi distribuita diferit in functie de starea familiilor de albine. La familiile puternice sau medii (care acopera cel putin 7-8 faguri cu albina) rezervele sunt aranjate astfel: in centrul cuibului se asaza faguri cu cel putin 2 kg miere avand in partea de jos celule goale pentru miezul ghemului, iar lateral acestora se aranjeaza fagurii in ordine crescatoare din punct de vedere al cantitatii de miere, terminand pe fiecare latura cu un fagure cu pastura si unul plin cu miere.
La familiile mai slabe (4-5 rame cu albina), sau cand rezervele sunt insuficiente, cuibul se organizeaza central pe faguri care au cantitatea cea mai mare de miere, iar marginal acestora se aseaza fagurii cu cantitati din ce in ce mai mici de miere.
De asemenea, un alt aspect important pentru o iernare corespunzatoare a albinelor este si efectuarea tratamentelor necesare, mai ales impotriva varroozei. Amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hartie alba, cerata, parafinata) care ne poate da informatii despre modul cum ierneaza albinele si gradul de infestare cu varroa. O alternativa la clasica foaie de control este fundul antivarroa sau fundul de control care permite examinarea a tot ce cade pe fund, informeaza Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania.
„Este foarte important ca apicultorul sa faca tratamente, mai ales ca in aceasta perioada nu mai exista niciun puiet in stupina, prin urmare tratamentele au o eficienta foarte mare. Daca nu a fost destul de mult cules in toamna, crescatorul trebuie sa intervina cu turte proteice, vitamine, precum si cu polen, pentru a ajuta albina sa reziste cat mai bine peste iarna”, ne-a mai spus apicultorul.
Pe langa cele expuse anterior, apicultorii pot realiza o protectie termica a familiilor de albine prin impachetari cu materiale izolante, saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, dupa diafragma, care sa asigure si absorbtia umezelii din stup si circulatia corecta a aerului.
Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei; continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor vechi si de reconditionare a elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare si a celor de surplus.
Si luna noiembrie, in cazul in care vremea este favorabila, apicultorii pot continua o serie de lucrari de pregatire a familiilor de albine din luna trecuta si remedierea starilor anormale aparute: hrana insuficienta, hrana de proasta calitate (poate produce diaree), pierderea matcii, umiditatea exagerata, patrunderea soarecilor in stupi. Trebuie accentuat faptul ca pentru iernare, familia de albine are nevoie de aproximativ 18 kg miere si 1,5-2 kg pastura pentru cresterea puietului in partea a doua a iernii si in primavara.
In zilele nefavorabile se poate aprecia starea familiei de albine prin ascultarea zumzetului albinelor cu un tub de cauciuc introdus pe urdinis si vizualizarea foii de control. Umiditatea excesiva se inlatura prin mutarea stupilor intr-un loc insorit pe vatra si imbunatatirea aerisirii prin asigurarea unui spatiu de 1-2 cm in podisor care va fi acoperit de salteluta.