septembrie 25, 2021

Cum pregatesti livada de pomi fructiferi pentru iarna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Desi credem ca livezile au nevoie de multa atentie primavara si de putina atentie iarna, in realitate, orice pomicultor are cateva eforturi de depus chiar si pe timpul sezonului rece. Este adevarat ca lucrarile care trebuie efectuate iarna in livada nu mai sunt atat de complexe ca cele de primavara sau toamna, insa nu trebuie neglijate. De aceea, exista cateva recomandari pe care le poti urma daca iti doresti ca livada ta sa treaca sanatoasa peste aceasta iarna.

Pregătește pomii fructiferi înainte de venirea iernii

La începutul sezonului rece, pomii trebuie pregătiți pentru perioada următoare. Este necesar să începi prin a îndepărta și aduna toate frunzele uscate, fructele căzute pe sol și a elimina ramurile uscate, care se pot transforma într-o sursă de boli primăvara. Tăierea este una dintre lucrările obligatorii, presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea totală unor ramuri și poate avea mai multe scopuri:

 • corectarea creșterii, astfel încât resursele naturale (lumina, resursele de sevă) să fie distribuite cât mai bine către ramurile care vor da rod în anul viitor;
 • corectarea coroanei pomilor, astfel încât să li se asigure accesul la mai multă lumină, dar și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice;
 • echilibrarea vegetației între baza și vârful coroanei;
 • eliminarea ramurilor cu poziție verticală de la partea superioară a coroanelor, cu scopul de a simplifica efectuarea lucrărilor viitoare;
 • îndepărtarea ramurilor bătrâne pentru a face loc celor tinere, mai rodnice.

Este important de reținut faptul că tăierea pomilor fructiferi se face în perioada de repaus vegetativ, de cele mai multe ori primăvara devreme sau toamna târziu. Pentru a obține o producție ridicată și de calitate, este recomandat ca pomicultorii să efectueze tăierile în condiții meteo favorabile, în anotimpurile potrivite. 

Aplică tratamente fitosanitare de calitate 

Schimbările climatice pot favoriza apariția anumitor boli și dăunători, însă tratamentele fitosanitare pot combate problemele. Pentru a rămâne sănătoși, pomii trebuie stropiți cu produse special create  care să îi protejeze împotriva unor boli precum rapănul, făinarea, pătări, bacterii, putregaiuri sau dăunători. De regulă, se recomandă mai multe tratamente pe sezon:

 • toamna, după căderea frunzelor;
 • primăvara, pe parcursul perioadei de vegetație. 

Din categoria tratamentelor fitosanitare ce pot fi aplicate în perioada de vegetație (începând cu luna martie), recomandarea specialiștilor BASF este fungicidul Sercadis, un produs eficient pentru culturile de mar, păr și viță de vie. Sercadis conține substanța activă inovatoare numită fluxapiroxad. Această substanță are o structură moleculară flexibilă ce permite un control superior al agenților patogeni și are proprietăți unice de redistribuire, oferind astfel o protecție de lungă durată. La măr, Sercadis combate rapănul și făinarea, două dintre cele mai păgubitoare boli care pot apărea la această cultură. 

Prevenirea îmbolnăvirilor este mult mai eficientă decât tratarea pomilor infectați. De aceea, merită să acorzi atenție sporită tratamentelor fitosanitare și să te informezi suficient de bine în timpul iernii, înainte de a schița planul de tratamente pentru primăvară.

Cum poți crește rezistența la îngheț a pomilor prin măsurile agrotehnice

Așa cum știm, au existat ani în care temperaturile ridicate din lunile ianuarie și februarie au dus la reintrarea în vegetație a anumitor specii de pomi fructiferi. Riscul ulterior a fost dat de înghețurile târzii. Pentru a evita astfel de pierderi, pomicultorii pot fi prevăzători și pot fi pregătiți din timp. Situațiile neplăcute se pot soluționa prin câteva idei. Astfel, rezistența la îngheț a pomilor poate fi crescută prin aplicarea corectă a următoarelor măsuri:  

 • utilizarea substanțelor de fertilizare, precum potasiul sau fosforul;
 • utilizarea unor regulatori de creștere; 
 • tăierile în verde aplicate la unele specii de sâmburoase;
 • asigurarea unei temperaturi mai mici la nivelul sistemului radicular prin tasarea zăpezii;
 • generarea unor perdele protectoare de fum;
 • utilizarea unor arzătoare speciale sau sobe de exterior special create pentru încălzirea aerului în livadă;
 • folosirea unor instalații de ventilație speciale, atunci când vorbim de livezi cu suprafețe mici.

De regulă, calitatea și cantitatea recoltei obținute vor reflecta eforturile depuse pe întreaga perioadă a anului. De aceea, măsurile de îngrijire a livezilor pe perioada iernii pot asigura rezistența pomilor în sezonul rece, dar și o recoltă bogată și sănătoasă în anul următor.

Sursă foto: Shutterstock

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE