mangalita

Cum pot beneficia fermierii de fonduri europene pentru cresterea raselor in pericol de abandon

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul masurilor de mediu si clima din PNDR fermierii au posibilitatea sa obtina subventii pentru cresterea raselor autohtone in pericol de abandon.

Pentru a fi eligibil, crescatorul trebuie sa detina femele de reproductie de rasa pura locala in pericol de abandon din speciile prevazute in Program, inscrise in registrul genealogic al rasei – sectiunea principala. Incepand din anul 2017, a fost eliminata conditia de eligibilitate a P8 al M10 conform careia beneficiarii trebuie sa fie utilizatorii unor suprafete agricole pe care sa asigure o densitate minima a septelului.

Alte conditii de eligibilitate se refera la:

– depune anual o singura cerere unica de plata, indiferent daca parcelele pe care le utilizeaza sunt situate in localitati/judete diferite.

– deschide un angajament prin depunerea cererii unice de plata (si semnarea in primul an de angajament a partii V.1, V.3.1, V.3.2, V.3.3, dupa caz). Mai multe detalii se gasesc si in subcapitolul ,,Cum se realizeaza evidenta activitatilor agricole desfasurate?”. Beneficiarii vor primi o copie a cererii unice de plata la deschiderea unui angajament nou. Pentru M10, M11 si M214 (angajamente multianuale), pe parcursul urmatorilor ani de angajament, solicitantul trebuie sa reinnoiasca anual cererea de plata. Pentru M214, in 2017 se finalizeaza toate angajamentele aflate in derulare.

– mentine angajamentul pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestuia in cazul M10, M11 si M214.

– respecta cerintele de ecoconditionalitate (GAEC si SMR) reglementate prin Ordinul comun MADR, MMAP, ANSVSA nr. 352/636/54/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru toate animalele din exploatatie.

– respecta cerintele specifice aferente angajamentului pentru care aplica, pe suprafetele pe care solicita sprijinul, pe toata perioada angajamentului:

– minimum 5 ani de la data semnarii pentru M10 si M214,22

– minimum 5 ani pentru Sm11.1/Sm11.2,

– 1 an pentru M13.

Masura 10 agro-mediu si clima / Pachetul 8 – cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon. Pachetul 8 are aplicabilitate la nivel national. Rasele locale in pericol de abandon din Romania, tinand seama de pericolul (gradul de risc) in care se afla acestea, conform prevederilor art. 7(3) al Regulamentului (UE) nr. 807/2014, sunt:

Ovine: Tigaie cu cap negru de Teleorman, Ratca (Valaha cu coarne in tirbuson), Karakul de Botosani Hutul, Merinos de Suseni Gidran, Merinos Transilvanean Semigreul romanesc, Merinos de Cluj Shagya Araba, Merinos de Palas Nonius, Tigaie – varietatea ruginie Lipitan

Caprine: Carpatina, Alba de Banat

Taurine: Sura de Stepa

Bubaline: Bivolul romanesc

Ecvidee: Furioso North Star, Hutul, Gidran, Semigreul romanesc, Shagya Araba, Nonius, Lipitan

Porcine: Bazna, Mangalita

Masura 10 – agro-mediu si clima / Pachetul 8 – cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon:

– beneficiarul se angajeaza sa respecte regulamentul de organizare si functionare al registrului genealogic al rasei condus de asociatii acreditate de ANZ in baza art. 5 lit. a) din HG nr. 1188/2014,

– beneficiarul se angajeaza sa mentina, pe toata perioada de desfasurare a angajamentului, numarul de animale femele adulte de reproductie prevazut la incheierea angajamentului, precum si descendentii femele necesari pentru inlocuirea acestor animale pana la sfarsitul programului; daca efectivul angajat se reduce, datorita unor cauze cum ar fi imbolnavirea, sacrificarea, moartea sau vanzarea animalelor, beneficiarul are obligatia de a notifica Agentia de Plati si de a reface efectivul de femele adulte de reproductie, prin trecere de la tineret sau prin cumparare; in cazul in care efectivul de animale adulte nu se va reface in maximum 6 luni de la momentul notificarii, sprijinul va fi redus proportional.

Incepand din anul 2017, au fost eliminate cerintele specifice P8 al M10 legate de asigurarea unei incarcaturi maxime de animale pe suprafata de pajisti permanente, de respectarea unor conditii de pasunat pe pajistile inundate si de interzicere a aratului sau discuitului pe pajistile permanente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE