Cum poate fi incetinita vanzarea terenului agricol catre straini? Ministrul Agriculturii ofera solutia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, considera ca singura metoda viabila prin care poate fi limitata cumpararea de terenuri agricole de catre straini este impunerea unei limite de suprafata pe care orice proprietar o poate detine.

„Aceasta problema, ca se vinde terenul catre straini, asta o face, din pacate, tot cetateanul si proprietarul de teren roman care de multe ori prefera sa vanda fie unei societati comerciale, finei unei persoane fizice straine, sau uneori o societate comerciala romaneasca e preluata de o societate comerciala cu capital strain(…)Nicaieri nu s-a gasit aceasta forma de a opri cumpararea terenului de catre persoane din afara statului respectiv. Si atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafata care poate fi detinuta de o persoana fizica, respectiv juridica. Altfel nu o sa se poata opri acest fenomen. (…) De aceea si aceasta preocupare Comisiei (Europene, n.r) – si e in discutie de peste un an – de a plafona subventiile, pentru ca foarte multe fonduri straine vin sa cumpere terenurile agricole in primul rand pentru subventii care sunt foarte avantajoase. Si sunt foarte multe fonduri care nici macar n-au de a face cu Europa. Or, acolo in subventii se gasesc doar bani europeni. De aceea este aceasta preocupare la nivel european.”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

Autoritatile vor incepe peste cateva zile si recensamantul agricol. Din 10 mai, peste 20.000 de recenzori vor merge din ferma in ferma, pentru a strange informatii despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE