Cum planuieste MADR sa atraga tinerii in agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca masurile de atragere a tinerilor in agricultura sunt prioritare, in conditiile in care ,,fermierii nu-i faci la strung, pe un tipar’’. Conform datelor APIA, peste jumatate din fermierii sefi de exploatatie din Romania au varsta de peste 60 de ani, noteaza Agerpres.

,,Trebuie sa reflectam mult, dar sa actionam repede pentru ca fermierii nu-i faci la strung, pentru ca daca i-am face pe un tipar anume, le-am da drumul, dar iata ca nu se fac. Eu stiu ca nu oricine se angajeaza sa lucreze in agricultura (…), nu se indreapta multi, pentru ca nu este usor sa o faci. Trebuie sa gasim solutii de a stimula, pentru a ajunge tinerii in domeniul agriculturii. Ca sa intri in agricultura si sa devii fermier trebui sa ai teren, altminteri un fermier fara teren nu exista nicaieri si nici nu va fi’’, a declarat ministrul in cadrul unui eveniment public.

Ministrul a precizat ca anul trecut a fost implementat un sistem de sprijin pentru fermieri, prin care acestia puteau contracta un credit agricol cu garantii de la stat pentru care achizitionarea de teren. Tot ministrul a recunoscut ca acest mecanism nu a avut rezultatele preconizate, pe fondul promovarii sale defectuase catre potentialii beneficiari.

,,Noi, anul trecut, am dat drumul la un instrument financiar bun si din nefericire suntem vinovati ca nu l-am promovat mai mult, dar care iti da posibilitatea sa cumperi teren prin credit de la banca cu sustinere din partea statului. Stiti foarte bine ca banca iti cere garantii si de unde garantii pentru un tanar? Actul normativ stabileste foarte clar si este operational de anul trecut ca aceste garantii in procent de pana la 80% sunt asigurate de stat, iar diferenta de 20% sa fie valoarea pamantului. S-au facut cateva solicitari, dar putine’’, mai spune Daea.

Legea terenurilor promite un acces facil pentru tineri la terenurile agricole

Ministrul a mai discutat si despre legea terenurilor prin care tinerii ar avea drept de preemptiune  atunci cand un teren este scos de vanzare si a explicat ca tinerii vor avea sanse mai mari de a-si infiinta propria exploatatie prin aceasta noua reglementare.

,,Apoi exista in Parlament modificarea Legii terenurilor agricole. E o initiativa a parlamentarilor PSD care modifica prevederile actuale in sensul imbunatatirii lor, in asa fel incat tinerii sa aiba un acces mai facil si dublat de acest lucru. Mai mult, se are in vedere schimbarea abordarii la UE, unde aceasta baza de date pe care o are Romania va fi tema de discutii pentru mine si pentru decidentii europeni in asa fel incat prin mecanismele pe care le proiectam sa avem solutii la aceasta situatie a tinerilor fermieri”, mai spune Daea.

Pentru perioada imediat urmatoare, ministrul a promis ca vor fi acordate stimulente atat pentru tineri cat si pentru cine angajeaza tineri in sectorul agricol.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE