Cum organizezi o gradina de legume pentru un succes maxim?

Facebook
Twitter

O gradina de legume reprezinta o sursa excelenta de legume proaspete, dar si o modalitate de economisire, in conditiile in care preturile legumelor bio inregistreaza cresteri din ce in ce mai mari.

Totusi, pentru un cultivator aflat la inceput de drum, organizarea gradininii, alegerea plantelor ce urmeaza a fi cultivate, dar si buna ingrijire a acetora dupa plantare reprezinta o sarcina destul de solicitanta, care presupune destul de multe provocari.

De aceea, in cele ce urmeaza vom vorbi despre principalele lucruri de care ar trebui sa tii cont atunci cand detii o gradina de legume si cum este bine sa gestionezi intreaga exploatatie, astfel incat sa te bucuri de legume proaspete, inca din primul an de cultura.

Alege cu grija solul pe care vei planta

In mod normal, orice parcela de pamant poate fi transformata intr-o gradina de legume, insa daca iti doresti sa ai o gradina care sa iti aduca beneficii inca din primul an de la infiintare, este necesar sa te asiguri ca acorzi o atentie sporita alegerii locului. In acest fel, plantele vor avea toate conditiile pentru a se dezvolta corespunzator, si nu va mai fi nevoie sa petreci timp si bani pentru a fertiliza solul si pentru a-i asigura o irigare optima.

Ca regula, solul pe care urmeaza sa fie infiintata gradina de legume ar trebui sa fie unul adapostit, ferit de vant, si care sa ofere un acces relativ facil la apa necesara la irigatii.  De asememea, este recomandat sa analizezi cu atentie daca terenul pe care urmeaza sa infiintezi cultura primeste suficienta lumina si ca nu este situat intr-o zona umbrita. De asemenea, este important sa te asiguri ca solul este bine drenat, si ca in cazul unor precipitatii nu exista riscul de baltire si de compromitere a culturilor.

Asigura-te ca solul are suficient nutrienti

Odata ce ai gasit solul ideal pe care sa-ti infiintezi urmatoarea gradina de legume, este important sa faci verificari suplimentare, pentru a te asigura ca acesta are suficienti nutrienti pentru a permite dezvoltarea optima a legumelor.

Totusi, daca ai gasit o parcela  potrivita pentru gradina ta de legume, insa constati ca solul nu este tocmai optim, din punct de vedere a nutrientilor prezenti in acesta, poti sa pui bazele unui plan de fertilizare, prin care sa-l aduci la parametri optimi. Desigur, planul de fertilizare, si celelalte pregatiri specifice, depind intr-o foarte mare masura si de legumele pe care iti doresti sa le cultivi. Astfel, este bine sa te informezi temeinic cu privire la tehnologia de cultivare individuala a anumitor plante, precum cultura de ardei sau cultura de cartof.

 Ia in calcul particularitatile plantelor

Organizarea gradinii, din punct de vedere a locului in care vor fi plantate anumite legume, este importanta. Astfel, exista legume care pot fi cultivate cu succes unele langa altele, insa alte plante nu se vor dezvolta intr-un mod optim atunci cand se “invecineaza”. Astfel, este important sa cunosti ce daunatori comuni are fiecare planta, ce nevoi particulare de nutrienti au si care sunt preferintele de lumina ale fiecareia. De exemplu, ceapa si usturoiul nu se vor cultiva una langa cealalta, insa rosiile si busuiocul pot fi plantate cu succes una in vecinatatea celeilalte. Din punct de vedere a luminii, este important sa te asiguri ca plantele au suficient acces la aceasta. De exemplu, vanata are nevoie de foarte multa lumina, iar pentru a rodi este necesar sa fie plantata intr-un loc in care sa se bucure cat mai mult de razele soarelui.

Combate daunatorii, insa nu exagera

Pentru un cultivator aflat la inceput de drum, daunatorii sunt, fara doar si poate, cea mai mare amenintare a culturii. Combaterea acestora este posibila, iar pe piata exista numeroase solutii, care promit rezultate favorabile, intr-un timp foarte scurt. Cu toate ca este recomandat sa iei initiativa si sa te asiguri ca legumele vor fi ferite de daunatori, in aceeasi masura este important sa nu exagerezi si sa nu folosesti in exces solutiile de combatere a daunatorilor.

O idee foarte buna de combatere a daunatorilor, intr-un mod care nu va duce la contaminarea ulterioara a plantelor, este folosirea de solutii bio. Anumite solutii precum maceratele de urzica, usturoi si ardei iute reprezinta o metoda eficace, 100% naturala de a inlatura daunatorii si de a te asigura ca ai o cultura de succes, cu plante sigure pentru consum.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE