Cum iti poti reduce costurile cu intretinerea utilajelor agricole

Facebook
Twitter

Masinile si echipamentele agricole reprezinta o investitie semnificativa pentru orice fermier, insă cu ajutorul lor nu numai ca acestia isi sporesc productia, dar isi reduc costurile pe termen lung. Pe langa costurile de achizitionare, o alta cheltuiala importanta o reprezinta intretinerea acestor utilaje, astfel incat ele sa ramană perfect functionale cât mai mult timp.

Dupa lucrarile de toamna, o operatiune esentiala care nu ar trebui trecuta cu vederea este pregatirea utilajelor pentru iarna. Combinele, sprayerele, tractoarele sau grapele trebuie verificate si spalate, iar micile defectiuni reparate cat mai rapid. Iata care sunt principalele lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere:

Repararea timpurie a utilajelor le poate prelungi durata de viata

Orice mica problema aparuta la utilaje trebuie rezolvata inainte ca acestea sa fie depozitate pentru sezonul rece. Indiferent ca este vorba despre o piesa uzata, o roata defecta, un disc rupt sau o problema mai mare, acestea trebuie reparate la timp. Multi fermieri indemanatici prefera sa se ocupe singuri de acele defectiuni minore, care nu necesita parerea unui specialist. Cu un astfel de aparat de sudura poti rezolva rapid si eficient orice ruptura sau fisura. Dupa cum observi, este un aparat versatil pe care oricine ar trebui sa il aiba in gospodarie, fiind o investitie de lunga durata, care te ajuta sa faci economii.

Curatarea utilajelor le pastreaza ca noi

Semanatorile trebuie spalate si curatate cu atentie, mai ales pe rampele de vacuum si pe paletii turbosuflantei, in timp ce masinile de erbicidat trebuie sa fie depozitate cu instalatiile de pulverizat curate. In cazul combinelor sau a utilajelor care pot rugini, curatarea se face cu substante speciale, apoi se reface vopseaua deteriorata. Urmeaza apoi lubrifierea rulmentilor, dar si a partilor de gresare, care nu trebuie sa devina rigide sau imobile pe timpul iernii. Exista numeroase cazuri in care utilaje perfect functionale s-au defectat peste iarna, pentru simplul motiv ca piesele au „intepenit” de la ger sau au ruginit, iar la pornirea din primavara s-au rupt.

Schimbarea combustibilului si a apei pentru racire interna

In cazul utilajelor dotate cu sisteme pentru racire interna, cel mai mare pericol pe timp de iarna il reprezinta inghetul. De aceea, este recomandat ca utilajele sa fie depozitate intr-un loc in care temperatura sa nu scada sub pragul de inghet, fie ca apa sa fie protejata cu un antigel. La fel cum depozitezi erbicidele sau pesticidele in locuri ferite de inghet, asa ar trebui sa procedezi si in cazul utilajelor care functioneaza si cu apa. De asemenea, motorina trebuie sa fie inlocuita cu una speciala, de iarna, care sa nu inghete, si este indicat ca in cazul combinelor sa fie lasate vanele de aer deschise, ca masura de precautie.

Nu lasa niciodata rezervoarele utilajelor goale. Fermierii care comit aceasta greseala se pot trezi, in primavara, ca au probleme cu injectoarele sau cu pompa de injectie. Aceste probleme apar din cauza formarii condensului, in timpul iernii, care poate afecta aceste piese ale utilajelor.

Aceste reguli de pregatire a utilajelor pentru sezonul rece te pot ajuta sa economisesti bani pe termen lung, intrucat le vei mentine ca noi mai mult timp. Daca te gandesti cat costa sa inlocuiesti o piesa defecta sau, in cel mai rau caz, sa fii nevoit sa cumperi o noua masina, iti vei da seama ca aceste operatiuni de intretinere a utilajelor pot fi de-a dreptul salvatoare.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: oticki

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE