Cum isi propun oficialii UE sa reduca efectele secetei asupra agriculturii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Problemele urgente ale agriculturii europene, printre care efectele secetei si scumpirile inputurilor, au fost dezbatute in consiliul Agrifish, la care a participat si ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Punctele importante de pe ordinea de zi au vizat dezbateri cu privire la: consolidarea coerentei dintre Pactul verde PAC si politica comerciala pentru sprijinirea tranzitiei catre sisteme alimentare durabile; solicitarea de masuri coordonate la nivelul EU pentru atenuarea dificultatilor generate de seceta; reglementarea fluxurilor comerciale cu produse agricole asociate cu defrisarile si degradarea padurilor; promovarea veniturilor echitabile pentru agricultori prin intermediul unei aliante pentru securitate alimentara in Europa; situatia pietei, cu accent asupra sectorului suin; posibilele efecte negative ale revizuirii eligibilitatii produselor in cadrul politicii revizuite de promovare a UE.

Citeste si: Romania, printre tarile din UE cu cea mai mica suprafata cultivata ecologic

In cadrul interventiei sale  referitoare la consolidarea coerentei dintre Pactul Verde,  politica agricola si politica comerciala, ministrul Adrian CHESNOIU a sustinut:

Reiterez interesul pentru stabilirea unor aranjamente legislative si comerciale la importul in UE al produselor din tarile terte pentru asigurarea aplicarii unor standarde de productie durabila, similare cu cele ale UE.

Romania va sustine actiunile Comisiei si subliniez in acest sens intensificarea cooperarii internationale in domeniul reglementarii cu partenerii care impartasesc aceeasi viziune, in ceea ce priveste bunastarea animalelor, utilizarea durabila a pesticidelor si combaterea rezistentei la antimicrobiene”.

Intrucat sistemul alimentar global este un factor determinant al provocarilor legate de sanatatea umana, este necesar ca statele membre UE sa tina cont de stabilirea unor standarde internationale de productie durabila, consolidarea sistemului de etichetare a produselor agroalimentare, includerea in acordurile comerciale bilaterale a cerintei respectarii standardelor comerciale si de productie, cat si a informatiilor minime utilizate la etichetarea produselor agroalimentare durabile.

Astfel, statele membre se vor asigura ca ofera produse accesibile, sigure si nutritive pentru populatia mondiala in crestere si vor garanta consumatorilor europeni acelasi nivel ridicat de protectie a sanatatii si a mediului.

Referitor la impactul secetei asupra sectorului agricol, ministrul Chesnoiu a solicitat implicarea Comisiei Europene pentru a putea fi luate rapid masuri, avand in vedere ca fermierii europeni au fost deja puternic incercati de efectele pandemiei Covid-19, de cresterea preturilor la energie si gaze, precum si de cresterea preturilor la inputuri.

Anul agricol 2021-2022 se manifesta si in Romania cu o presiune din partea situatiei climaterice, pentru ca nivelul de precipitatii a fost unul foarte scazut si riscam ca in perioada urmatoare sa ne confruntam cu o seceta severa, mai ales in estul si sud-estul Romaniei.

Cred ca trebuie ca decidentii din cadrul Comisiei sa deschida o cale a dialogului pe acest subiect, sa putem lua masuri urgente, pentru ca anul agricol 2021-2022 prezinta mai multi factori de risc asociati si ei necesita raspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a declarat ministrul roman al agriculturii.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, a incurajat statele membre sa sustina, prin noua Politica Agricola Comuna, participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din platile directe pentru contributia fermierului la aceste instrumente de gestionare a riscurilor.

De asemenea, comisarul european a subliniat necesitatea asigurarii culturilor si a productiei, pentru a proteja  veniturile producatorilor in cazul fenomenelor meteorologice extreme.

In ceea ce priveste situatia pietei, ministrul CHESNOIU a afirmat ca Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la criza energetica ale carei efecte au inceput sa fie resimtite inca de la inceputul acestui an.

Putem vorbi de o criza sistemica, de fapt, intrucat majorarile de pret dintr-un sector antreneaza majorari de pret in alte sectoare, si toate acestea ajung sa ne afecteze pe noi toti, consumatorii finali”, a afirmat ministrul roman al agriculturii.

In acest context, ministrul a explicat ca impactul puternic al crizei energetice are repercusiuni asupra sectorului ingrasamintelor.

Fermierii, mai ales cei din sectorul vegetal, resimt socul acestor majorari ale preturilor la ingrasaminte si se tem ca productia va fi diminuata.

Producatorii romani de ingrasaminte, in dorinta de a sustine sectorul agricol, considera ca este de interes pentru tara noastra, ca sistemul de comercializare a certificatului de emisii cu gaz de sera sa includa sectorul ingrasamintelor chimice.

Rugam Comisia sa analizeze aceasta solicitare, pentru a proteja nivelul productiei agricole”, a subliniat ministrul Adrian CHESNOIU in cadrul reuniunii Consiliului.

Ministrul roman a propus sa se ia in considerare la nivel european faptul ca o solutie ar fi ca la comercializarea certificatelor cu efecte de sera sa fie inclusa si productia de ingrasaminte chimice, subliniind ca daca nu se iau solutii urgente, UE risca sa creasca importurile de ingrasaminte din tari terte.

Totodata, ministrul a atras atentia ca semnalele transmise din toate sectoarele agricole arata ca stabilitatea fermierilor este puternic afectata si ca multe afaceri fac fata cu dificultate provocarilor din piata.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE